Wegańskie babeczki czeko-wiśnia
verkaaRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs na Miss Babeczki 2016/17
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
mielone migdały/mąka migdałowa - 25 g
mąka kokosowa - 20 g
syrop klonowy - 1 i 1/2 łyżeczki
olej kokosowy - 1 łyżka
nasiona chia + 3 łyzki gorącej wody - 1 łyżeczka
konfitura wiśniowa (u mnie domowa bez cukru)* - 6 łyżeczek
mleczko kokosowe (stała część) - 100 g
czekolada gorzka 80% słodzona ksylitolem** - 25 g
ew. ksylitol - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
*ew. słodzona ksylitolem lub kupna 100% owoce** lub bez cukru+ 1-2 łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy masę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Ubijamy stałą część mleczka kokosowego, a następnie dodajemy do niej przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę (i ew. ksylitol, jak ktoś lubi bardziej słodkie) i dalej ubijamy. Wstawiamy masę do lodówki.
Foremki na muffinki (najlepiej silikonowe) wylepiamy ciastem – pełna łyżeczka na jedną babeczkę. Pieczemy w 180 st. C, następnie studzimy i wyjmujemy z foremek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.