Co kryje się w sokach i koktajlach?
wegeweda
Składniki odżywcze, które czerpiemy ze spożywania roślin są liczne i niezastąpione. Owoce, warzywa oraz wszelkie zielone liście to bogate źródło przeciwutleniaczy, takich jak witamina A, C i E oraz niezbędnych minerałów np. żelaza, potasu, magnezu, czy wapnia. Pokarmy roślinne zawierają w sobie całą masę substancji odżywczych, które mają korzystny wpływ na ludzkie zdrowie wykazując właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe.
Co kryje się w sokach i koktajlach?
Soki i koktajle roślinne są idealnym rozwiązaniem, aby dostarczyć sobie potrzebnych składników odżywczych w prostej, smacznej i nie obciążającej układu trawiennego formie. Soki szczególnie polecane są osobom, które nie przepadają za surowymi pokarmami roślinnymi i z tego względu ograniczają je w swoim jadłospisie. Przypominamy, że w oficjalnej piramidzie żywienia opracowanej przez polski Instytut Żywności i Żywienia warzywa i owoce znajdują się w podstawie piramidy tuż po aktywności fizycznej. Oznacza to, że pokarmy roślinne powinny być podstawą naszego żywienia na co dzień. Picie soków zwiększa ogólne spożycie owoców i warzyw, a ich działanie na nasze zdrowie jest nie do przecenienia. Składniki występujące na przykład w soku jabłkowym spowalniają choroby serca. Sok z jarmużu lub selera naciowego obniża ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Sok z marchwi chroni układ sercowo-naczyniowy. Sok z buraka poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Warzywa i owoce poddane obróbce cieplnej nie będą miały już tak potężnych właściwości. Jedną z przyczyn jest to, że wiele związków rozpuszczalnych w wodzie zostaje wypłukana podczas gotowania. Ciepło jest też szkodliwe dla enzymów. Enzymy to substancje, odpowiadające za reakcje chemiczne zachodzące w naszym ciele. Główną funkcją enzymów jest proces trawienny oraz odpowiednie rozłożenie oraz dostarczenie witamin i substancji odżywczych dla organizmu.
Wiosna to idealny czas, aby sprezentować swojemu ciału kurację sokami i koktajlami, ale detoks możesz przeprowadzić o każdej porze roku. Istnieje wiele powodów, które powinny skłonić Cię do przeprowadzenia oczyszczania, gdyż korzyści płynące z picia soków i koktajli mogą okazać się zbawienne dla Twojego ciała. Efektów, których można się spodziewać pijąc żywe roślinne soki złożone z owoców i warzyw każdego dnia są ogromne, m.in usprawnisz swoje trawienie, oczyścisz jelita, czyli główne centrum dowodzenia naszego organizmu. Odzyskasz witalność i dobre samopoczucie, lepszą koncentrację i większą jasność myśli. Twoja skóra stanie się gładka i nawilżona, stracisz zbędne kilogramy. Jeśli dodatkowo wyeliminujesz z diety pokarmy, które Ci nie służą możesz pozbyć się poważniejszych problemów zdrowotnych i doprowadzić do regeneracji tkanek. Dzięki diecie bogatej w świeże soki dowiesz się także, w jaki sposób niektóre pokarmy wpływają na Twoje samopoczucie psychiczne i fizyczne oraz zmieni się Twoje odczuwanie smaków.
Po co mi dieta sokowa?
Z każdej strony otaczają nas trujące substancje, które zakłócają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Występują w żywności, w powietrzu, w kosmetykach, w środkach czystości, a nawet w wodzie, którą pijemy. Toksyny latami gromadzą się w naszych organizmach wywołując choroby i ból. Nasze ciała posiadają wewnętrzny system odtruwania, a oczyszczanie z toksyn trwa przez cały czas i jest naturalnym procesem zachodzącym w organizmie. Wątroba odpowiada za chemiczny rozkład wszystkiego, co przedostaje się się do naszego ciała. Jelito grube jest główną drogą eliminacji toksyn. Nerki odpowiadają za odfiltrowanie toksycznych substancji z krwi i wydalanie ich wraz z moczem. Nasz układ oczyszczania codziennie narażony jest na kontakt z ogromną ilością toksyn, wykonując ogromną pracę. Ilość toksyn z, którymi mamy do czynienia na co dzień sprawia, że organizm staje się przeciążony i przepracowany. Z wiekiem poszczególne organy słabną i nie dają już sobie rady z usuwaniem odpadów. Organizm staje się zatruty i zakwaszony. Wtedy właśnie zaczynamy chorować, a w naszym ciele powstają stany zapalne.
Okresowe oczyszczanie może odwrócić proces choroby i przywrócić równowagę w organizmie. Pamiętaj, że Twoje ciało cały czas wysyła Ci sygnały na temat tego, jak działa na Ciebie Twoja dieta. Poziom energii i koncentracji, stan włosów, paznokci i skóry, praca jelit, ogólne samopoczucie mogą Ci wiele powiedzieć o Twoim stanie zdrowia. Wypróbuj dietę na samych sokach chociaż przez 7 dni i zaobserwuj, czy coś się zmienia, a jeśli nie jesteś w stanie przeprowadzić całościowego postu opartego na samych sokach i koktajlach, wystarczy, że codziennie wprowadzisz do swojego jadłospisu minimum 2 świeżo wyciskane soki lub koktajle owocowo - warzywne lub/i warzywne, dzięki czemu pomożesz swojemu ciału w usuwaniu toksyn oraz dostarczysz masę potrzebnych mu substancji odżywczych. Podejmij decyzję, a rezultaty mogą Cię zadziwić.
Czym różni się sok od koktajlu?
Można powiedzieć, że sok to po prostu koktajl pozbawiony błonnika. Główna różnica między sokiem i koktajlem polega na sposobie przygotowania. W celu efektywnego wyciśnięcia soku z owoców i warzyw potrzebna jest wyciskarka wolnoobrotowa, której działanie opiera się na wydobyciu wody, witamin i składników odżywczych z owoców lub warzyw, przy jednoczesnym oddzieleniu niestrawnego błonnika, skórek i pestek. Sok jest lekkostrawny i trawi się natychmiastowo, dostarczając jednocześnie dawki witamin i minerałów bez konieczności obciążania układu pokarmowego. Koktajle powstają z kolei poprzez rozdrobnienie blenderem całych owoców i warzyw, czego skutkiem jest otrzymanie owocowo-warzywnego posiłku bogatego w błonnik, wodę i witaminy w przystępnej, pitnej wersji. Zarówno soki, jak i koktajle są nieocenionym dobrem dla organizmu. Sok jest jednolitym, szybko trawiącym się płynem i doskonałym źródłem energii, z którego witaminy i mikroelementy natychmiast trafiają do krwioobiegu. Z kolei koktajl może być traktowany jako pełnowartościowy posiłek, który zaspokaja głód i pozostawia uczucie sytości na dłużej alkalizując i dostarczając witamin, minerałów w najlepszej, świeżej i nieprzetworzonej formie.
Co mi potrzebne, aby przeprowadzić kurację sokami lub koktajlami
W przypadku koktajli wystarczy ręczny blender, dzięki któremu zmiksujesz swoje ulubione owoce, np. z zielonymi liśćmi. Świetnie sprawdzą się również wszelkie blendery kielichowe o dużej mocy, które pozwolą także na zmiskowanie owoców mrożonych i zrobienia lodowego koktajlu, który schłodzi Cię latem.
Aby zrobić sok, czyli po prostu płyn oddzielony od pulpy i pozbawiony błonnika, potrzebna Ci będzie wyciskarka wolnoobrotowa lub inaczej jednoślimakowa. Jej działanie polega na przeciśnięciu produktu przez wolno obracający się walec, który delikatnie rozgniata produkt wyciskając z niego sok. Proces ten pozwala na zachowanie składników odżywczych. Zakup wyciskarki wolnoobrotowej to kosztowny wydatek, choć teraz na rynku pojawiły się znacznie tańsze wyciskarki, które dobrze spełniają swoje zadanie.
Co jeszcze Ci potrzebne do przyrządzania pożywnych soków i koktajli?
Oczywiście nóż, deska do krojenia, obieraczka do warzyw, szczotka do szorowania warzyw, miska i produkty sprzyjające oczyszczaniu. Jeśli masz taką możliwość, wybieraj produkty ekologiczne, z naturalnych upraw, gdyż to one mają największą moc odtruwania, są pozbawione toksycznych substancji. Pamiętaj o dokładnym opłukaniu warzyw i owoców przed ich wyciśnięciem. W sklepach są dostępne gotowe płyny do oczyszczania warzyw i owoców złożone z naturalnych składników, które w prosty sposób pomagają pozbyć się bakterii, kurzu i innych zabrudzeń z powierzchni.
Czego unikać podczas kuracji sokami i koktajlami
Istnieją produkty sprzyjające oczyszczaniu oraz takie, które zakłócają ten proces. Do tych drugich należą rafinowany cukier, gluten, produkty mleczne, przetworzone produkty sojowe, kawa, alkohol, niezdrowe tłuszcze zawarte w przetworzonej żywności. Postaraj się trzymać od tych produktów z daleka, nie tylko podczas kuracji oczyszczającej, ale także na co dzień. Warto wyeliminować je ze swojej diety na stałe, gdyż to właśnie te produkty tworzą wolne rodniki i zanieczyszczają organizm tworząc stany zapalne przyczyniając się do rozwoju chorób.
Jak skomponować smaczny sok i koktajl?
Przygotowując oczyszczający koktajl wybieraj miękkie owoce. Świetnie sprawdzą się tutaj polskie maliny, truskawki, jagody, borówki, porzeczki, dojrzałe gruszki, morele, brzoskwinie, a także owoce egzotyczne jak banany, mango, ananasy, pomarańcze, cytryny, mandarynki, melony. Wspaniałym dodatkiem do koktajli będzie garść zielonych liści, np. szpinaku, jarmużu, rukoli, roszponki, lub świeże zioła, np. mięta, bazylia, natka pietruszki. Możesz także dodać suszone owoce, np. daktyle, czy morele, które dosłodzą Twój koktajl. Wybierz ulubione składniki i po prostu zmiksuj na gładko. Nie polecam jednak łączyć owoców z tłuszczami, gdyż owoce i tłuszcze różnią się czasem, enzymem jaki potrzebują na trawienie. Owoce zawsze spożywaj oddzielnie, nie łącz z białkiem, węglowodanami i tłuszczem, inaczej powoduje to fermentację. Owoce będą zalegać w żołądku, spowolnią trawienie i przyczynią się do rozwoju niekorzystnej flory jelitowej.
Koktajle owocowe najlepiej pij na czczo, na pusty żołądek. Według najnowszej wiedzy owoce powinno się jeść oddzielnie, bo w przeciwnym razie fermentują, powodują wzdęcia, gdy wchodzą w reakcje z jeszcze niestrawionymi produktami z innych grup. Surowe, dojrzałe warzywa i owoce trawią się łatwo, ponieważ są bogate w enzymy, nie przetworzone wartości odżywcze oraz składniki alkalizujące, które odżywiają i oczyszczają organizm. Owoce i warzywa mają odczyn zasadowy. Z kolei białka i węglowodany są kwasotwórcze. Zjedzenie produktów z różnych grup w tym samym posiłku powoduje wyrzut różnych enzymów potrzebnych do trawienia każdej z tych grup. Stwarza to niekorzystne warunki w układzie pokarmowym, które powodują niewłaściwe trawienie, gnicie i fermentację.
Na soki możesz wykorzystać twarde i miękkie owoce i warzywa. Możesz przygotować jednoskładnikowy sok np. z selera naciowego lub jabłkowy, ale możesz także komponować bardziej rozbudowane smaki złożone z kilku produktów.
Na bazę soku zawsze wybieraj warzywa zawierające w sobie dużo wody, np.:seler naciowy, sałata rzymska, kapusta, kapusta pekińska, burak, marchew, ogórek, sałata lodowa, pomidory, papryka.
Dodaj zielone liście: szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, mniszek lekarski, botwinka.
Na słodzik Twojego soku wykorzystaj owoce takie, jak jabłka, gruszki, pomarańcze, grejpfruty, winogrona.
Możesz dorzucić także zioła, jak kolendra, bazylia, mięta, melisa, pokrzywa.
Świetnym dodatkiem do soków lub koktajli będą też tzw. superfoods, np.spirulina, chlorella, sproszkowany sok z młodego jęczmienia, czy ashwagandha, camu camu, baobab, matcha, maca. Możesz też dodawać dowolne przyprawy, najlepiej o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym, np. imbir, kurkuma, pieprz, cynamon, chili.
Próbuj różnych połączeń i sam sprawdź, które soki i koktajle najbardziej Ci smakują. Polegaj na swojej intuicji w wyborze warzyw i owoców, gdyż bardzo często Twoja intuicja idzie w parze z tym, czego domaga się Twoje ciało.
Przepisy :
Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Pomarańcze - 2 szt.
Mandarynki - 2 szt.
Cytryna - 1/2 szt.
Limonka - 1 szt.
Kurkuma szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie owoce cytrusowe obierz i przeciśnij przez wyciskarkę wolnoobrotową. Na koniec dodaj szczyptę kurkumy, wymieszaj i przelej do butelki lub szklanki.
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Seler naciowy - 3 laski
Marchew - 1 szt.
Jarmuż - 2 garści
Winogrona fioletowa - 1 garść
Jabłko - 1 szt.
Mandarynki - 2 szt.
Natka pietruszki - 1 garść
Ashwagandha w proszku - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Podziel na mniejsze części i po kolei przepuszczaj przez wyciskarkę wolnoobrotową. Winogrona dodaj w całości, oberwane od gałązki. Na koniec dodaj ashwagandhę i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanki lub butelki.
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
Buraki podłużne - 2 szt.
Pietruszka - 1 szt.
Jabłka - 2 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Natka pietruszki - 1 garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie warzywa i jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Czosnek i natkę posiekaj i wyciśnij sok. Zamieszaj, przelej do szklanki lub butelki.
Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Pomidory - 2 szt.
Papryka czerwona - 1 szt.
Papryczka chili - 1 szt.
Ogórek zielony - 1/2 szt.
Cukinia - 1/2 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Paprykę i papryczkę chili oczyść z gniazd nasiennych. Ogórka i cukinię obierz ze skóry. Podziel wszystkie składniki na mniejsze kawałki i przepuść przez wyciskarkę wolnoobrotową. Wymieszaj i przelej do szklanki lub butelki.
Dodatkowe informacje:
Ogórek + Pomidor - kontrowersyjna para. W zasadzie rzeczywiście istnieje taka teza, że nie można łączyć świeżego ogórka z pomidorem, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinazę, który ma zdolność rozkładu witaminy C. Ta znajduje się między innymi w pomidorach. które jednak nie są wcale tak ważnym źródłem witaminy C w naszej diecie. Gdyby reakcja rozkładu witaminy C przez askorbinazę była istotna, należałoby unikać łączenia świeżego ogórka z każdym innym warzywem i owocem, gdyż wszystkie zawierają witaminę C.
Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Banany - 2 szt.
Truskawki mrożone - 10 szt.
Esencja waniliowa naturalna kilka kropel
Woda kokosowa - 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane banany, truskawki, wodę kokosową i esencję waniliową umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładko. Przelej do szklanki lub butelki.
Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Banany - 2 szt.
Mango - 1 szt.
Roszponka - 3 garści
Sok z młodego jęczmienia sproszkowany - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane banany, mango oddzielone od pestki oraz roszponkę i sok z młodego jęczmienia umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładko. Przelej do szklanki lub butelki.
Koktajl oczyszczająca lemoniada melonowa
Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Melon - 1/2 szt.
Banan - 1 szt.
Cytryna - 1 szt.
Woda kokosowa - 1/2 szklanki
Świeża mięta - 1 garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie owoce obierz i umieść w naczyniu blendera wraz z wodą kokosową i świeżą mięta. Zmiksuj na gładko. Przelej do szklanki lub butelki.
Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Kiwi - 1 szt.
Banan - 1 szt.
Pomarańcza - 1 szt.
Seler naciowy - 1 szt.
Ogórek zielony kawałek
Woda - 1/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Owoce obierz i umieść w naczyniu blendera, dodaj pokrojonego selera naciowego i obranego ogórka oraz wodę. Zmiksuj na gładko. Przelej do szklanki lub butelki.
Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Ananas - 1/2 szt.
Gruszka - 1 szt.
Pomarańcze - 2 szt.
Limonka - 1/2 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane i podzielone na mniejsze części owoce umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładko. Przelej do szklanki lub butelki.
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
Grejpfrut - 1 szt.
Sałata lodowa - 1/2 szt.
Jabłko - 1 szt.
Gruszka - 1 szt.
Chlorella w proszku - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie owoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Sałatę porwij palcami na części. Przepuść wszystkie składniki przez wyciskarkę wolnoobrotową. Na koniec dodaj chlorellę i wymieszaj. Przelej do szklanki lub butelki.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 20 WIOSNA 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.