Gruszki przepisy
gotujwstylueko.plIG = 38
Wit. C (7,7 mg/100 g), wit. K (7,8 mg/100g), Miedź (0,15 mg/100g)
Zawierają 84 % wody,
pektyny – dają uczucie sytości, wspomagają zarówno w biegunkach jaki i zaparciach.
Kwas hydroksycynamonowy – istotny w profilaktyce antynowotworowej
Glutation – przeciwutleniacz, zmniejsza ryzyko udaru mózgu i wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi;
luteina i zeaksantyna – ochrona wzroku
Owoce należy jeść ze skórką, również z gniazdem nasiennym, nasionka piasku zawarte w gruszkach pozytywnie wpływają na trawienie. Gruszki mogą być jedzone już w 6 miesiącu życia dziecka, są lekkostrawne, jeśli powodują sensacje żołądkowe to można spróbować gruszek po obróbce termicznej.
Nie nadają się do mrożenia.
Aby gruszki szybko dojrzały:
- Pozostaw gruszki w kuchni na blacie (wolne dojrzewanie ok. 4-7 dni)
- Zapakuj gruszki do papierowej torby wraz z dojrzałymi jabłkami (szybkie dojrzewanie ok. 2 dni)
!!! Sałatka z gruszką i serem - paulina 2157
!!! Gruszkowiec z orzechami włoskimi - My Chcemy Jeść
!!! Zupa krem pieczonej papryki i gruszki - Barbara Strużyna
Krem z buraczków z grzybami - Magdalena Nagler - foodmania
!!! Czekoladowy budyń sojowy z prażoną gruszką - Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Ciasto z mąki ryżowej z gruszką - Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Podpłomyki z rukolą karmelizowaną cebulą i gruszką - Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Owsianka z płatkami quinoa z gruszką w miodzie
Mus z awokado i gruszki - Family
Ciasto czekoladowe z gruszkami - smaczliwka.pl
Ciasto z owocami i kawałkami czekolady - Agnieszka Nitsu- AktywneZywienie
Rukola gruszka i żurawina - sałatka idealna
Krem z gruszki i pietruszki - Magdalena Nagler - foodmania
!!! Wzmacniajacy koktajl gruszkowy z selerem - Dorota Wdowińska - Rozbicka
Bydyń jaglany gruszkowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek) - Szybko Tanio Smacznie
Muffinki gruszkowe bez cukru i tłuszczu bezglutenowe - Zdrowie na języku
Budyniowiec z gruszkami - Smakujmy
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.