Ciasto czekoladowe z gruszkami
smaczliwka.plRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka owsiana bg - 150 g
masło - 100 g
ksylitol - 80 g
jaja ekologiczne - 2 szt.
proszek do pieczenia bg - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Czas pieczenia: około 40 minut.
Forma do pieczenia: keksówka o wymiarach około 35 x 14 cm.
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać „mleko” kokosowe i dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostygnięcia.
Ubić 2 jaja i ksylitol (około 5 minut) – do podwojenia masy i uzyskania puszystej piany.
Do piany dosypać mąkę i proszek do pieczenia, włączyć minimalne obroty miksera.
Następnie dodać masę czekoladową. Miksować do połączenia składników.
Gruszki obrać (pozostawić ogonki), ściąć spód owoców i ustawić na formie – wyłożonej papierem do pieczenia.
Zalać ciastem i wstawić do piekarnika, piec do „suchego patyczka”.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.