Składniki:
masła roslinnego - 120g
jajka - 2
cukru trzcinowego - 2 łyżeczki
proszku do pieczenia - 2 łyżeczki
gruszki konferencje - 4
śmietany 18 % - 400g
jajka - 3
tabliczka gorzkiej czekolady do smaku
śmietany 18 % - 200g
migdały do posypania
Sposób przygotowania:
1.
Zrobić ciasto - mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia wysiekać z masłem. Dodać jajka, cukier. Ciastem wykleić tortownicę ( wcześniej wysmarowaną tłuszczem ) tak , aby przykryte były też boki ( do 1/3 wysokości ) Tortownicę umieścić w lodówce na ok 30 min.
2.
Gruszki obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić na półksiężyce. Śmietanę i 3 jajka zmiksować.
3.
Ciasto posmarować dżemem i ułożyć pokrojone gruszki.
4.
Całość zalać zmiksowaną śmietaną . Pieczenia 60 min w piekarniku 180 stopni.
5.
Rozpuścić czekoladę i wymieszać ze śmietaną. Polać wystudzone ciasto i posypać migdałami. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.