Dobrze ugotowany makaron to podstawa włoskiej kuchni. Przedstawiamy kilka podstawowych zasad, które pozwolą Wam stać się mistrzami pasty.
1. Przygotuj odpowiedni garnek – duży, najlepiej o ściankach wyższych niż jego średnica
2. Pamiętaj o odpowiednich proporcjach – 1 litr na 100g makaronu
3. Szczypta smaku – sól – 5g na 1 litr wody (dodajemy sól do wrzącej wody)
Optymalny czas gotowania osiągnęliśmy, jeżeli makaron jest już miękki za zewnątrz ale nadal twardawy wewnątrz. To znak, że osiągnął właśnie punkt gotowania „al dente”.
Kompozycje smakowe
Makarony semolinowe szczególnie dobrze komponują się z sosami pomidorowymi. Makarony razowe natomiast zdecydowanie polecamy podawać z sosami warzywnymi, w składzie których nie użyto pomidorów, np. pesto genovese. Wybornie smakuje również ze smażoną cukinią, pieczarkami, papryką i groszkiem.
Fajna informacja o proporcjach, przyda mi się ;)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.