Jesienne smakołyki !
Barbara StrużynaChoć większość warzyw i owoców możemy teraz dostać przez cały rok to jednak warto nadal kierować się sezonowymi produktami w naszej diecie. Ich smak i wartości odżywcze, które w sobie mają - jest najwyższa właśnie jesienią. Marchew, pietruszka, seler i inne warzywa korzeniowe wręcz zadziwiają nas swoją dorodnością. Podobnie owoce jak jabłka, gruszki i śliwki wprost rozpływają się w ustach. Warto jeść ich w tym okresie jak najwięcej, zarówno surowe, jak i przetworzone przez nas w domu.
To, czego nie mogę się doczekać jesienią najbardziej to wyprawy do lasu po grzyby. Nigdy nie wiesz co znajdziesz, choć z roku na rok przybywa na mojej mapie leśnych poszukiwań miejsc, w których spodziewam się znaleźć borowiki, kanie, podgrzybki. Wszystkim polecam tę formę spędzania czasu. Po powrocie warto przygotować kilka smakołyków z przyniesionych skarbów.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 18 Jesień 2021
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.