Ciasto z jabłkami w cynamonie
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
masło - 200 g
cukier trzcinowy lub kokosowy - 1/3 szklanki
sól szczypta
jogurt lub zimna woda - 2 - 3 łyżki
żółtka - 2 szt.
jabłka - 6 szt.
miód gryczany - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
migdały blanszowane - 100 g
Dodatkowe informacje:
Ciasto to właściwie zrobił mój syn z przyjaciółką. Ja tylko sfotografowałam resztki ciasta i jadłam. Proponuję dodać do duszenia jabłek miód gryczany. Nadaje niepowtarzalnego aromatu, który mi akurat bardzo odpowiada. To ciasto to moja słabość, pozwalam sobie na nie bardzo rzadko (jak przygotuje je syn).Sposób przygotowania:
Mąkę siekamy nożem z masłem, cuktem, żółtkami i jogurtem lub wodą.
Szybko zagniatamy kulę i dzielimy ją na dwie części. Większa kula 2/3 całości i 1/3. Pakujemy w papier i wsadzamy do lodówki lub zamrażalnika.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.