Majonez domowy w 2 minuty
Barbara StrużynaMajonez domowy smakuje najlepiej! A jeśli zrobimy go sami, będziemy dokładnie wiedzieć co się w nim znalazło. W szybkim czasie możemy zrobić nie tylko mały słoiczek ale pół litra, a nawet litr majonezu. Choć tak naprawdę, to tyle ile nam potrzeba na trzy - cztery dni.
Składniki majonezu (wersja podstawowa)
musztarda - 1 łyżeczka
olej lub oliwa - 250 ml (olej słonecznikowy lub rzepakowy (dezodoryzowane))
sok z cytryny lub ocet jabłkowy - 2 - 3 łyżki
sól - 1/4 łyżeczki
pieprz do smaku i oczywiście
jajka - 2 sztuki
blender i słoik - najlepiej wysoki, aby weszła do niego końcówka blendera.
Przygotowanie:
Jajka dokładnie myjemy i/lub wkładamy na chwilkę do wrzątku (5-7 sek.)
Wszystkie składniki majonezu powinny mieć temperaturę pokojową.
Oddzielamy żółtka od białka. Do słoika wkładamy żółtka (ewentualnie możemy wykorzystać całe jajka, moim zdaniem smak jest lepszy gdy użyjemy samych żółtek), dodajemy łyżeczkę musztardy, sól, pieprz (może być biały), sok z cytryny. Wkładamy blender (tak aby wiertło było na dole słoiczka), dolewamy olej lub oliwę i miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli przesuwamy blender do góry kiedy widzimy, że na dole mamy już majonezową masę. Blendujemy ok 2 min, powoli przesuwając blender z góry na dół (3-4 razy).
I majonez gotowy!
Majonez z podanych wyżej składników jest bardzo gęsty, aby uzyskać mniej zwartą konsystencję wystarczy dodać ciepłej przegotowanej wody (ok 1/2 szklanki i ponownie zmiksować.
Jeżeli podczas kręcenia majonezu inną metodą (tzn. ucierania żółtka, a potem dodawania cienką strużkę oleju) zważą się nam składniki. Wystarczy dodać łyżkę gorącej wody lub gotowane żółtko, a masa powinna uzyskać pożądaną konsystencję.
Domowy majonez możemy dowolnie urozmaicać smakowo i wizualnie.
Możemy wykorzystać rzeżuchę, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki lub inne ulubione przez nas zioła. Smak majonezu możemy wzbogacić czosnkiem, kaparami lub chrzanem. Aby smak był bardziej zdecydowany majonez możemy ukręcić z oliwy z oliwek extra virgin.
Dodatkowo proponujemy:
domową musztardą - przepis znajdziesz tutaj,
domowy majonez (na oliwie) - przepis znajdziesz tutaj i tutaj.
Domowy majonez najlepiej przechowywać w lodówce, w zamknętym słoiczku przez maks. tydzień. To idealny dodatek do naszych ulubionych potraw. Kulinarnych inspiracji z wykorzystaniem majonezu możesz szukać tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.