Domowy majonez
Kinga BajcarRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: jajka
Składniki:
oliwa z oliwek extra Virgin Bio - 250 ml
musztarda domowa - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Przepis na domową musztardę: gotujwstylueko.pl/przepisy/domowa-musztardaZ podanych składników wychodzi około 300 ml majonezu.
Majonez jest zdatny do spożycia od razu po zrobieniu.
Majonez należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 7 dni od przygotowania.
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wbijamy 3 żółtka , dodajemy troszkę (na czubku łyżeczki) soli oraz łyżkę musztardy domowej.
Cienkim strumieniem wlewamy po troszkę oliwę z oliwek extra Virgin Bio do masy jajeczno-musztardowej. Cały czas ubijamy na średnich obrotach zimnymi łopatkami miksera.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.