Tofu - z czym to się je?
lekkostrawnieIstnieje kilka rodzajów tofu. Dwa najbardziej popularne to tofu twarde, szczególnie polecane do gotowanych potraw, oraz tofu miękkie, mające śmietankową konsystencję.
Tofu naturalne ma neutralny, łagodny smak, dlatego może być wykorzystane do przygotowania wielu potraw. W zależności od użytych przypraw, można uzyskać zupełnie odmienny smak.
Tofu wędzone wyśmienicie nadaje się na kanapki!
Tofu jedwabiste jest najdelikatniejsze, o konsystencji gęstej śmietany. Z powodzeniem zastępuje w potrawach mleko, śmietanę, jogurt, twaróg. Można nim zastąpić żółty ser na pizzy czy w lasagne lub usmażyć np. jako omlet. Na surowo jest podawane jako deser z dodatkiem np. owoców.
Tofu twarde przypomina tradycyjny biały ser. Ma inny smak. Nadaje się doskonale do smażenia (w panierce lub bez), gotowania, duszenia. Zachowuje konsystencję i nadany podczas krojenia kształt. Pokrojone w kostkę służy jako dodatek do zupy, gulaszu. Rozdrobnione stanowi substytut wołowiny w spaghetti bolognese.
Chou–Dofu przypomina tradycyjny ser roquefort. Ma bardzo intensywny zapach i smak. Używany jest głównie jako dodatek do sałatek, zup i sosów. Serwowane jest również, podobnie jak sery pleśniowe z owocami i grzankami.
Yakidofu znacznie twardsze i lekko opieczone. W kuchniach orientalnych serwowane jest w połączeniu z wołowiną i warzywami.
Xün Gan dofu jest twarde, wędzone. To substytut wędzonego mięsa oraz wędzonych ryb.
Wartość odżywcza w 100 g:
Tofu - informacje, wiedza, wartości odżywcze:
- wartość energetyczna 79 kcal / 331 kJ
- białko 9 g
- tłuszcz 3 g
- węglowodany 4 g
- cholesterol 0,0 g
- wapń 146 mg
- fosfor 105 mg
- żelazo 1,7 mg
- witaminy z grupy B 0,09 mg
Przepisy z tofu znajdziesz tutaj.
Tekst zaczerpnięty z www.solidafood.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.