Frittata z groszkiem i cebulą
NatumiRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): hiszpańska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, strączkowe, cytrusy
Składniki:
szczypiorek - 1 pęk
cytryna - 1 szt.
jaja - 14 szt.
zagęszczony produkt sojowy - 50 ml
groszek zielony, mrożony lub świeży - 500 g
sól i pieprz - 1 trochę
ulubione kiełki - 1 garść
Sposób przygotowania:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę sojową, roztrzepujemy.
Na patelni lub w naczyniu (takich, które można wstawić do piekarnika) rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę, dodajemy groszek i skórkę z cytryny, przez chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy jajka, podgrzewamy na małym ogniu około 5-8 minut. Następnie ostrożnie wsuwamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15 min, aż frittata się zezłoci.
Wskazówka: Równie smaczna jest na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.