Kolorowy wok wege w tajskim stylu z żółtym curry
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: Konkurs - SKARBY KUCHNI TAJSKIEJ Z BIO PLANETE
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, strączkowe, sezam, grzyby, cytrusy
Składniki:
makaron ryżowy - 200 g
sos sojowy - 2 łyżki
tofu naturalne - 180 g
czerwona cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
cebulka dymka - 3 szt.
boczniaki - 2 garści
grzyby Snow Fungus - 30 g
grzyby mun - 1 garść
duża marchewka - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
groszek mrożony - 1 szklanka
mleko kokosowe - 400 ml
sok z limonki - do smaku
sól - do smaku
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
mielone suszone płatki chili - do smaku
szczypiorek - do smaku
świeża kolendra - 1/2 pęku
biały sezam - 2 łyżki
dodatkowa sałatka:
marchewka - trochę
owoc kaktusa - plaster
olej do kuchni tajskiej - trochę
sok z cytryny
Dodatkowe informacje:
Zapraszam Cię w kulinarną podróż do TajlandiiSposób przygotowania:
Makaron ugotować ok. 4 minuty w wodzie z dodatkiem sosu sojowego, odcedzić i skropić olejem, aby się nie sklejał. Tofu pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, lekko posolić.
Na rozgrzanym woku z olejem krótko podsmażyć cebulę, czosnek i białą część dymki. Dodać boczniaki, grzyby Snow Fungus i mun, smażyć kilka minut.
Dorzucić marchewkę i paprykę, podsmażyć, aż będą chrupiące. Dodać groszek i wymieszać. W razie potrzeby dolać olej.
Wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, doprawić solą, pieprzem i chili.
Poddusić kilka minut, aby smaki się połączyły.
Do warzyw dodać makaron. tofu, posypać zieloną częścią dymki, szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Doprawić pieprzem, płatkami chili.
Skropić sokiem z limonki.






Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.