Zapiekanka z cukinii
annikaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: jajka, mięso, drób
Składniki:
Filet z kurczaka - 2 szklanki
Cukinia - 3 szt.
Podgotowana marchewka - 1 szt.
Jaja - 3 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Cebula - 1 szt.
Zielona pietruszka i inne ulubione przyprawy trochę
Oliwa z oliwek trochę
Dodatkowe informacje:
Mało kto wie, że to z pozoru zwyczajne warzywo - cukinia, kryje w sobie wiele cennych składników i ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest to, że cukinia, jak mało który produkt, nie kumuluje w sobie metali ciężkich, możemy więc ją śmiało pochłaniać bez obawy o zatruwanie organizmu. A do tego jest wyjątkowo mało kaloryczna i lekkostrawna. Mało kto wie, że cukinia ma właściwości odkwaszające nasz organizm co stanowi świetną alternatywę dla codziennej, kwasotwórczej zwykle diety.Dodam jeszcze, że cukinia jest źródłem witamin z grupy B, C i PP. Ceniona także jako źródło potasu, co jest szczególnie ważne latem, przy ciągłym poceniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.