Dieta na podniesienie poziomu żelaza
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Dieta na podniesienie poziomu żelaza
Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo powinniśmy dostarczać mu wraz z dietą niezbędnych składników odżywczych. Bardzo ważnym pierwiastkiem jest żelazo, które odpowiada za transport tlenu w organizmie, a także bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości czyli anemii.
Przyczynami niedokrwistości są:
- krwawienia np. z przewodu pokarmowego,
- menstruacja,
- zbyt długie spożywanie kwasu acetylosalicylowego oraz leków zmniejszających kwasowość soku żołądkowego,
- niedobór składników odżywczych w tym żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego,
- upośledzone wchłanianie z przewodu pokarmowego,
- zespół złego wchłaniania (np. alergia pokarmowa, celiakia),
- upośledzone, przy schorzeniach wątroby, gromadzenie żelaza w postaci ferrytyny (wskaźnik informujący nas o zapasach żelaza w organizmie),
- błędy w żywieniu.
Najczęstsze objawy niedokrwistości to: zwiększona podatność na zakażenia, szybkie męczenie się, kołatanie serca, obniżona koncentracja, bladość skóry, warg, wypadanie włosów oraz łamliwość paznokci, bolesne pęknięcia w kącikach ust, pieczenie i wygładzenie języka, duszność wysiłkowa, a u dzieci słabszy rozwój fizyczny i psychiczny.
Jeśli zauważasz jakiekolwiek niepożądane objawy warto zbadać poziom żelaza i ferrytyny.
Źródłami żelaza w żywności są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Te pierwsze zawierają tzw. żelazo hemowe, które znajdziemy np. w: podrobach, przetworach mięsnych i żółtku jaj. Produkty pochodzenia roślinnego zawierające żelazo niehemowe, to np. mąka, chleb na zakwasie, kasza, otręby, suszone owoce i warzywa oraz strączki, a także zielone warzywa takie jak szpinak, natka pietruszki, buraki czy brukselka.
Przyswajalność żelaza hemowego wynosi 25- 30 %, a niehemowego 5-10 %. Żelazo niehemowe dobrze wchłania się w obecności witaminy C (najwięcej znajdziemy jej w porzeczkach czarnych, kiwi, truskawkach, czarnych jagodach, czerwonej papryce). Przyczynami utrudnionego wchłaniania żelaza są fosforany, kwas fitynowy zawarte w roślinach, błonnik pokarmowy, szczawiany, taniny występujące w kawie i herbacie, białka kazeinowe, serwatkowe oraz wapń zawarte w mleku i produktach mlecznych.
Dla osób będących na diecie wegańskiej problemem w przyswajaniu żelaza z pożywienia jest obecność kwasu fitynowego w roślinach. Kwas fitynowy jest składnikiem anty-odżywczym. Mimo, że posiada on także właściwości prozdrowotne to w przypadku wchłaniania żelaza jest niepożądany. Kwas fitynowy można zneutralizować poprzez moczenie roślin strączkowych, nasion i orzechów w ciepłej wodzie o temperaturze 50-55°C od kilkunastu minut do kilkunastu godzin; gotowanie redukuje stężenie fitynianów o 20%; spożywanie produktów w postaci zakwaszanych i fermentowanych; kiełkowanie oraz mielenie roślin na mąki oraz spożywanie owoców i warzyw bogatych we wspomnianą wcześniej witaminę C.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zależy od płci oraz wieku.
Kobiety:
19-30 lat – 19 mg/dzień
31-50 lat – 19 mg/dzień
51-65 lat – 10 mg/dzień
kobiety w ciąży - 27 mg/dzień
Mężczyźni:
19-30 lat – 10 mg/dzień
31-50 lat – 10 mg/dzień
51-65 lat – 10 mg/dzień
Zawartość żelaza Fe (mg/100g) w wybranych produktach zwierzęcych i roślinnych:
Produkty zwierzęce:
wątroba wieprzowa - 18,7
wątróbka drobiowa - 18,7
wątroba wołowa - 9,4
nerki wieprzowe - 8,0
żółtko jaja - 7,2
Produkty roślinne:
zarodki pszenne - 9,0
fasola biała - 6,9
orzechy pistacjowe - 6,7
pestki dyni - 5,0
natka pietruszki - 5,0
kasza jaglana - 4,8
słonecznik - 4,2
chleb żytni razowy - 2,3
Warto mieć na uwadze, że gotowanie warzyw zmniejsza zawartość żelaza o ok. 20%.
Śniadanie
Koktajl z burakami
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 2
buraki ugotowane na parze - 2 szt. średniej wielkości
sok pomarańczowy - 1 szklanka
sok z cytryny - 1/2 szt.
sproszkowana dzika róża - 1 łyżeczka
banan - 1 szytuka
imbir świeży - 2 plasterki
Przygotowanie:
Banana obieramy ze skórki, tniemy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy składniki i miksujemy.
Zielony koktajl z naparem z pokrzywy
napar z pokrzywy - 1 szklanka
gruszka - 1 szt.
banan - 1/2 szt.
sok z cytryny - 1 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęczka
Przygotowanie:
Banan obieramy ze skórki, natkę grubo siekamy dodajemy resztę składników i umieszczamy w blenderze. Miksujemy do kremowej konsystencji.
Grzanki z chleba żytniego z pastą z białej fasoli i rukolą
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
chleb żytni na zakwasie - 2 kromki
rukola - garść
Pasta z fasoli:
biała fasola - 1 słoik
cebula biała - 1 szt.
sól - trochę
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz - do smaku
majeranek - do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Fasolę odcedzamy z wody i umieszczamy w blenderze. Dodajemy cebulkę, sól i miksujemy na pastę. Dodajemy przyprawy. Z chleba robimy grzanki. Pieczywo smarujemy pastą i posypujemy rukolą.
Obiad
Zupa warzywna z czerwonym kimchi
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
buraki średnie gotowane na parze - 2 szt.
seler korzeń - 1/2 sztuki
pietruszka korzeń - 1 sztuka
kapusta biała - 1/4 sztuki
marchew - 2 sztuki
por - 20 cm
ziemniaki - 2 sztuki
śliwka suszona - 2 sztuki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
kimchi czerwone - 1/2 słoika
fasola czerwona - 1 puszka
czosnek - 2 ząbki
ziele angielskie - 3-4 ziarna
liście laurowe - 2-3 sztuki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 garść
Przygotowanie:
Buraki, seler, ziemniaki kroimy w kostkę. Resztę warzyw obieramy i siekamy. Na rozgrzanej na średnim ogniu oliwie dusimy posiekane warzywa: marchew, por, pietruszkę i czosnek. Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy buraki, posiekaną kapustę i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 10 minut. Fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy wraz z kimchi. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym. Posypujemy natką.
Naleśniki ziołowe z soczewicy z brokułami i pieczarkami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
czerwona soczewica - 150 g
woda - 350 ml
sól - 3 g
rozmaryn - 1 łyżeczka
oregano - 1 łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
tymianek - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia - trochę
Nadzienie:
brokuł - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
ziarna prażone: pestki dyni, słoneczniki, len - do smaku
olej do smażenia - trochę
brązowe pieczarki - 200 g
sos sojowy jasny - 2 łyżki
pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę namocz w zimnej wodzie przez 3 godziny. Po tym czasie odcedź. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie ciasto z 350 ml zimnej wody oraz z solą oraz ziołami. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości oleju smaż cienkie naleśniki. Ciasto za każdym razem przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta dobrze wymieszaj. Smaż do skończenia.
Umyte brokuły podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z solą następnie odcedź. Na patelni rozgrzej trochę oleju lub oliwy, przeciśnij czosnek, dodaj brokuły. Widelcem przemieszaj całość wraz pestkami. Pieczarki pokrój w plasterki i usmaż na oleju dodając 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Dopraw pieprzem. Nadziewaj naleśniki brokułami i pieczarkami.
Kolacja
Soczewica na ciepło z grzybami, natką i młodą marchewką
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
zielona soczewica - 200 g
sól - do smaku
pieczarki lub boczniaki - 300 gram
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
młoda marchew - pęczek
sok z mandarynki lub z pomarańczy - 1/2 szt.
sól - do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. W między czasie usmaż grzyby pocięte na plasterki wraz z cebulą. Dopraw sosem sojowym. Młode marchewki umyj, przetnij na pół i usmaż na patelni z małą ilością soli i oliwy lub grilluj na patelni z rowkami. W ostatniej chwili dodaj sok z pomarańczy lub mandarynki. Natkę drobno posiekaj. Odcedzoną soczewicę wymieszaj z grzybami i natką. Na wierzchu ułóż marchewki.
Szef kuchni - Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Źródła „Dietoterapia” D. Włodarek, E Lange, L Kozłowska, D Głąbska wyd. PZWL
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 21 LATO 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.