Naleśniki ziołowe z soczewicy z brokułami i pieczarkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, soja, strączkowe, grzyby, pszenica
Składniki:
soczewica czerwona - 150 g
woda - 350 ml
rozmaryn - 1 łyżeczka
oregano - 1 łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
tymianek - 1/2 łyżeczki
olej - trochę
brokuł - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
ziarna prażone: pestki dyni, słoneczniki, len do smaku
olej do smażenia - trochę
pieczarki brązowe - 200 g
sos sojowy jasny - 2 łyżki
pieprz - do smaku
Dodatkowe informacje:
Samo danie robi się w 30 minut, trzeba jednak pamiętać, ze ziarna soczewicy namaczamy 3 godziny.Sposób przygotowania:
Umyte brokuły podziel na różyczki i ugotuj w wodzie z solą następnie odcedź. Na patelni rozgrzej trochę oleju lub oliwy, przeciśnij czosnek, dodaj brokuły. Widelcem przemieszaj całość wraz pestkami. Pieczarki pokrój w plasterki i usmaż na oleju dodając 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Dopraw pieprzem. Nadziewaj naleśniki brokułami i pieczarkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.