Jajko w stylu RAW
Barbara Strużyna
Jajo, źródło życia i witalności.
Nie trzeba nikogo przekonywać do jego walorów zdrowotnych, o ile nie jesteśmy na nie uczuleni lub mamy nietolerancję.
To jeden z najbardziej odżywczych składników diety.
Tym razem po-stanowiłam wycisnąć z jajka to, co najlepsze, żółtko i to na surowo. W tej postaci jest ono najbardziej warto-ściowym pokarmem.
W obawie przed salmonellą, a raczej brudem na skorupce, najpierw jaja dokładnie myję (nawet w eko płynie do naczyń), następnie zalewam wrzątkiem na 10 sekund, myję ręce i wycieram ręcznikiem kuchennym jaja (moja mama twierdzi, że to przesada). Po takiej operacji jestem gotowa do ich rozbicia i rozdzielenia żółtka od białka.
Żółtka wykorzystuję do wykonania tatara, nadzienia do naleśników, a nawet kogla - mogla (choć sporadycznie – bardzo słodkie). Białka wykorzystuję do wykonania jajecznicy z dodatkami lub bezy.
Smacznego!
Tradycyjne naleśniki z nadzieniem z sera i żółtka
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna tortowa typ 480 ok. 140 g czyli - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
sól szczypta
jaja - 2 szt.
woda gazowana - 1/2 szklanki
olej - 1 łyżeczka
nadzienie:
twaróg tłusty klinek - 0,3 kg
śmietana 18 % - 3 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
żółtka z trzech jaj
miód - 2 łyżki
dodatki:
syrop klonowy kilka kropel
owoce sezonowe (opcjonalnie) trochę
olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
KROK 1: Składniki naleśników wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę (konsystencja lekkiej śmietany).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cienkie naleśniki, za każdym razem z kropelką oleju.
KROK 2: Jajka do nadzienia dokładnie myjemy (ja nawet w eko płynie do naczyń), przelewam wrzątkiem, wycieram ręcznikiem kuchennym. Rozbijam i wyciągam żółtka.
KROK 3: Do miski wkładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dokładamy pozostałe składniki i ucieramy pałką drewnianą.
KROK 4: Usmażone naleśniki wykładamy masę serowo-jajeczną, składamy lub zwijamy. Polewamy syropem klonowym, obsypujemy owocami, jeśli mamy.
Smacznego!
Składniki:
jajka - 2 szt.
cukier trzcinowy biały - 2 łyżeczki
cukier kokowowy - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Jaja dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem na 6 - 10 sek, wyjmujemy, wycieramy ręcznikiem kuchennym. Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Wkładamy po żółtku do dwóch szklanek. Do pierwszej szklanki wsypujemy cukier trzcinowy i ucieramy łyżką żółtko z cukrem. Podobnie drugie żółtko z cukrem kokosowym. Ucieramy o uzyskania puszystej konsystencji. czasami trzeba dodać jeszcze odrobinę cukru podczas ucierania. Wykładamy do filiżanki najpierw jasny a na to ciemny kogel mogel. Wykałaczką wykonać wąsy z części ciemnej.
Uwaga bardzo słodkie. Możemy nim polewać desery lub wylać na świeżo zaparzoną kawę.
Smacznego!
Składniki:
tatar mięso:
polędwica wołowa surowa - 350 g
zimna woda - 3 - 4 łyżki
olej - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz świeżo zmielony do smaku
sos sojowy tamari - 1 - 2 łyżka
żółtka z jaj - 2 szt.
musztarda - 1 - 2 łyżeczka
dodatki:
cebula żółta - 1 szt.
cebula czerwona - opcjonalnie - 1 szt.
ogórki konserwowe - 4 szt.
sól i pieprz do smaku
żółtka z jajek - 4 szt.
Sposób przygotowania:
KROK 1: Mielimy mięso wołowe lub siekamy bardzo drobno.
Dodajemy zimną wodę, olej, sos sojowy, mieszamy, smakujemy i solimy i pieprzymy. Jeśli struktura tatara jest zbyt sucha dodajemy jeszcze wody i oleju. Wkładamy tatar do metalowej obręczy lub do pudełka po wykorzystanym mascarpone i formujemy walec. Wykładamy na talerz. Robimy lekkie wgłębienie na górze i wkładamy tam żółtko.
KROK 2: Kroimy w bardzo drobną kostkę cebule i ogóreczka konserwowego lub kiszonego. Wykładamy jak na zdjęciu lub wg własnego uznania tworzymy porcie dla każdego. Możemy popieprzyć lekko całość. Pozostałe żółtka wkładamy do skorupek i podajemy do porcji.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.