Tatar
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, soja, wołowina
Składniki:
polędwica wołowa surowa - 350 g
zimna woda - 3 - 4 łyżki
olej - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz świeżo zmielony do smaku
sos sojowy tamari - 1 - 2 łyżka
żółtka z jaj - 2 szt.
dodatki:
cebula żółta - 1 szt.
cebula czerwona - opcjonalnie - 1 szt.
ogórki konserwowe - 4 szt.
sól i pieprz do smaku
żółtka z jajek - 4 szt.
Dodatkowe informacje:
Jaja myjemy dokładnie, przelewamy wrzątkiem, wycieramy papierem kuchennym, myjemy ręce. Rozdzielamy żółtka od białek.Sposób przygotowania:
Dodajemy zimną wodę, olej, sos sojowy, mieszamy, smakujemy i solimy i pieprzymy. Jeśli struktura tatara jest zbyt sucha dodajemy jeszcze wody i oleju. Wkładamy tatar do metalowej obręczy lub do pudełka po wykorzystanym mascarpone i formujemy walec. Wykładamy na talerz. Robimy lekkie wgłębienie na górze i wkładamy tam żółtko.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.