Tradycyjne naleśniki z nadzieniem z sera i żółtka
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna tortowa typ 480 ok. 140 g czyli - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
sól szczypta
jaja - 2 szt.
woda gazowana - 1/2 szklanki
olej - 1 łyżeczka
nadzienie:
twaróg tłusty klinek - 0,3 kg
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
żółtka z trzech jaj
miód - 2 łyżki
dodatki:
syrop klonowy kilka kropel
owoce sezonowe (opcjonalnie) trochę
olej do smażenia trochę
Dodatkowe informacje:
To mój kolejny smak z dzieciństwa. Widać surowe jaja tak ludzi nie przerażały. Żółtka wymieszane z twarogiem, cukrem i wanilią są wspaniałym dodatkiem do naleśników, makaronu i ryżu.Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cienkie naleśniki, za każdym razem z kropelką oleju.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.