![Bezcukrowe babeczki z gruszkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2017-05/9869-photo-main.jpg)
Bezcukrowe babeczki z gruszkami
![](/cache/a32x32/files/users/827-avatar-1492994819.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs na Miss Babeczki 2016/17, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 120 g
jajko - 1 szt.
jogurt grecki - 2 łyżki
gruszka dojrzała - 6 szt.
cynamon - 2 łyżeczki
kakao - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z masłem. Na środku ciasta zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj śmietanę i odrobinę soli. Zagnieć jednolite i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dodaj mąki lub jogurtu). Owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
5 gruszek pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj z cynamonem.
Polewa:
Z pozostałej gruszki wydrąż nasiona i owiń w folię. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 15 min w temp 180C. Kiedy gruszka wystygnie pokrój ją w kostkę i przełóż do małego garnuszka, podlej odrobiną wody i duś przez ok 10 min. Następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem polej polewą i udekoruj kawałkami orzechów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.