
Klasyczne leczo z nie-klasyczną wędzonką

Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): węgierska
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
Papryka czerwona - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Pomidory - 3 szt.
Kiełbasa (w opcji dla mięsożercy) - 1 szt.
Podgotowana cieciorka - 200 g
Papryka wędzona (przyprawa) - 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia/prażenia
Natka pietruszki do dekoracji
Dodatkowe informacje:
Lato zbliża się ku końcowi, a to ostatni dzwonek, by wykorzystać świeże warzywa wyhodowane we własnym ogródku. Dziś proponuję Wam klasyczne leczo okraszone cudownym aromatem i smakiem wędzonej papryki. W moim przepisie znajdziecie 2 opcje tej potrawy: w wersji mięsożernej i wegetariańskiej. W tym drugim przypadku leczo wzbogaciłam dodatkiem prażonej cieciorki, która swoją strukturą śmiało zastępuje chrupiącą podsmażoną kiełbasę.Sposób przygotowania:
Opcja dla roślinożercy: Wcześniej ugotowaną cieciorkę mieszamy z 2 łyżkami oliwy i ulubionymi ziołami. Następnie prażymy w piekarniku ok 25 minut w temp. 180 stopni. Cieciorkę odkładamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.