
Pieczone jabłka

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, orzechy wszystkie, owies, żyto
Składniki:
granola czekoladowa - garść
orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, pekan) - garść
miód - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Ten jesienny deser na ponure dni jeszcze lepiej rozgrzeje, jeśli dodamy do przepisu różne przyprawy korzenne, nie tylko cynamon. Zapiekane jabłka z farszem najlepiej smakują na ciepło z gałką lodów. Dzięki różnym dodatkom można z jabłka wyczarować naprawdę przepyszny deser. Możemy dodać masło orzechowe, pastę z sezamu czy konfiturę.Sposób przygotowania:
Granole mieszamy z posiekanymi orzechami i miodem. Jabłka posypujemy cynamonem, nadziewamy farszem i przykrywamy odciętym wcześniej „kapeluszem”. Układamy je w foremce do ciasta lub naczyniu żaroodpornym. Smarujemy pozostałym miodem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.