
Pierogi z jagodami

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
gorąca woda - 125 ml
jajo - 1 szt.
masło - 20 g
sól - szczypta
biała czekolada - 50 g
jogurt naturalny - 120 g
listki mięty - kilka
Dodatkowe informacje:
Przed przygotowaniem farszu warto jest spróbować czy nasze jagody nie są zbyt kwaśne – wtedy możemy posypać je cukrem pudrem.Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto. Odkładamy na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkujemy dość cienko. Wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód. Ostrożnie zlepiamy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do szklanej miseczki – rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy czekolada będzie całkowicie rozpuszczona ściągamy miseczkę z wrzącej wody i dodajemy partiami jogurt naturalny, cały czas mieszając i pilnując, żeby się nie zważył. Pierogi przekładamy na talerze i podajemy z sosem z białej czekolady i dekorujemy miętą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.