Sajoer Lodeh czyli zupa warzywna z mlekiem kokosowym
AmaizinRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: orzechy wszystkie, soja, cytrusy, orzeszki ziemne, ryba i owoce morza
Składniki:
tofu - 200 g
olej do smażenia - 2 łyżki
cebule (posiekane) - 2 szt.
rozgnieciony czosnek - 2 ząbki
sambal oelek (ostrego sosu indonezyjskiego) lub posiekanej papryczki chili - 2 łyżeczki
trassi (pasty krewetkowej) - 1 łyżeczka
obrany i posiekany pomidor (bez nasion) - 1 szt.
bulion warzywny - 300 ml
mleko kokosowe 17 % - 300 ml
masło orzechowe - 1 łyżka
Ketjap Manis (słodkiego sosu sojowego) - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Podawaj z czerwonym ryżem.
będą gotowe. Dodaj tofu 5 minut przed zakończeniem. Następnie dodaj
masło orzechowe, Ketjap i sok z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.