Przepisy Wielkanocne
gotujwstylueko.pl
Przepisy Wielkanocne
SKŁADNIKI (1 porcja):
ciasto kruche:
mąka pszenna - 300 g
cukier - 3 łyżki
zimne masło - 250 g
jajko - 1 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mus jabłkowy:
jabłka - 1,5 kg
cynamon - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1 (ciasto kruche): Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
KROK 2 (mus jabłkowy): Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno „wodnisty” smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
KROK 3: Formę wyłożyć papierem lub wysmarować masłem. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto ułożyć na wierzchu. Można odrywać po
kawałku lub wycinać kształty, np. paski. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 - 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180 °C (grzałka góra - dół).
MIODOWA BABKA OWSIANA Z PYŁKIEM KWIATOWYM
SKŁADNIKI (12 porcji):
mąka owsiana bezglutenowa - 1 szklanka
otręby owsiane - 1 łyżka
miód akacjowy - 3 łyżki
pyłek kwiatowy - 1 łyżeczka
jaja - 4 szt.
jogurt - 150 ml
gorzka czekolada - 1/2 szt.
cukier waniliowy z ksylitolem - 1 opakowanie
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzać piekarnik na 180 °C. Foremkę o wymiarach: 17 x 8 cm wysmarować tłuszczem, można obsypać mąką. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie żółtka ubić z miodem na puch, dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Wymieszać na jednolitą masę tylko do połączenia się składników. Dodać otręby. Wlać 2 łyżki oleju. Jeśli masa będzie za gęsta. Następnie przełożyć 1/3 piany z białek i wmieszać łopatką. Kiedy się połączy z ciastem dodać resztę piany i wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 180 °C przez 40 minut „do suchego patyczka”. Babkę wystudzić. Udekorować: rozpuszczając w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z olejem. Polać babkę i posypać pyłkiem.
NIEBIESKI SERNIK BEZ PIECZENIA - RAW VEGAN
SKŁADNIKI (6 porcji):
orzechy włoskie - 200 g
daktyle (najlepiej świeże) - 15 szt.
orzechy nerkowca - 1 kg
sok wyciśnięty z cytryny - 1/2 szt.
niebieska spirulina - 1/2 łyżki
dojrzałe banany - 2 szt.
borówki - 2 garści
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Namocz orzechy włoskie, nerkowce i daktyle w osobnych pojemnikach (co najmniej 4 h). Po tym czasie zblenduj orzechy włoskie i daktyle na masę z grudkami. Wyłóż nią dno foremki.
KROK 2: Zblenduj nerkowce z bananami, sokiem z cytryny i niebieską spiruliną. Masa powinna być gładka.
KROK 3: Wyłóż uzyskaną masę na spód ciasta. Ozdób ciasto borówkami. Schowaj ciasto do lodówki na około 2 - 3 godziny.
CIASTO NA KRUCHYM SPODZIE Z MASCARPONE I SPIRULINĄ
SKŁADNIKI (4 porcje):
kruchy spód:
mąka pszenna - 2,5 szklanki
cukier kokosowy - 3/4 szklanki
masło - 250 g
jajko - 1 szt.
masa 1:
kajmak lub krem orzechowy - 3 łyżki
woda - 1 łyżka
pestki słonecznika - trochę
sól - szczypta
masa 2:
śmietana 30% - 200 g
mascarpone - 500 g
cukier puder - 1 łyżeczka
spirulina w proszku niebieska - 0,5 łyżeczki
sól - szczypta
sok wyciśnięty z 1 cytryny
ozdoby: cukrowa posypka, motylki opłatkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Wyrabiamy składniki na kruche ciasto do uzyskania jednolitej masy. (Ja podzieliłam ciasto na dwa i drugą część zamroziłam). Połową uzyskanego ciasta wylepiamy dno okrągłej tortownicy i pieczemy w temp. 180 °C, przez około 15-20 min.
KROK 2: W garnuszku lekko podgrzewamy kajmak lub krem orzechowy wraz z wodą do lekkiego rozpuszczenia. Na suchej patelni podprażamy nasiona słonecznika z solą. Na przestudzony spód wykładamy kajmak / krem, który posypujemy podprażonymi nasionami słonecznika.
KROK 3: W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę ze szczyptą soli, gdy będzie sztywna dodajemy mascarpone i cukier puder oraz spirulinę, a na koniec wyciśnięty sok z cytryny - cały czas mieszając. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony kruchy spód z kajmakiem. Dekorujemy według uznania.
WIELKANOCNE DROŻDŻOWE GNIAZDA Z CZEKOLADOWYMI JAJECZKAMI
SKŁADNIKI (12 porcji):
mąka orkiszowa jasna - 450 g
mleko / napój roślinny - 200 ml
masło /olej / olej kokosowy - 50 g
cukier - 30 g
sól - 3 g
suszone drożdże - 7 g
sproszkowana skórka z pomarańczy - trochę
jajeczka czekoladowe - 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Przesianą mąkę umieść w misce, drożdże dokładnie rozpuść w mleku, dodaj pozostałe składniki i zacznij zagniatać ciasto. Po kilku minutach kiedy
ciasto będzie jędrne i gładkie nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na dwie godziny.
KROK 2: Po wyrośnięciu ponownie zagnieć już na stolnicy. Zważ ciasto. Podziel ciasto na cztery równe części (jeśli z ciasta robisz małe gniazdka to należy
podzielić ilość gniazdek przez 4 części). Następnie uformuj cztery bułeczki. Z jednej zrób spód rozwałkowując płasko ciasto w okrąg. To będzie dno ciasta.
KROK 3: Z pozostałych trzech części uformuj trzy takiej samej długości wałeczki i zapleć z nich warkocz (tak jak zaplata się chałkę). Sklej końce ciasta tak, aby powstał wianuszek i połóż na wcześniej wywałkowanym spodzie. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4: Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Następnie posmaruj wierzch wyrośniętego ciasta mlekiem lub wodą z cukrem albo rozprowadzonym w łyżce mleka żółtkiem (będzie ładnie błyszczało).
KROK 5: Wypiekaj w 200 °C około 30 - 35 minut. Wyjmij i wystudź na kratce. Do wystudzonego środka gniazda włóż słodkie jajeczka.
SKŁADNIKI (1 porcja):
mąka orkiszowa 2 szklanki - 250 g
płatki migdałowe - 200 g
masło ekstra - 200 g
cukier 3/4 szkl. - 150 g
żółtka ugotowane - 4 szt.
żółtko surowe - 1 szt.
aromat migdałowy w olejku - trochę
sól - szczypta
biała czekolada na polewę - 150 g
śmietanka i masło na polewę - 1 łyżka
migdały w czekoladzie gorzkiej i mlecznej do
dekoracji - 1 garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotowane żółtka rozetrzeć z surowym żółtkiem i olejkiem migdałowym. Mąkę połączyć z solą i pogniecionymi płatkami migdałowymi. Do mąki dodać masło i żółtka. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę, żeby odpoczęło. Odłożyć trochę ciasta na wałeczek do obramowania mazurka. Ciasto rozwałkować i uformować mazurek. Ciasto nakłuć widelcem. Obramować ozdobnie ugniecionym wałeczkiem z ciasta. Mazurek można posmarować rozmąconym z wodą żółtkiem. Piec przez 30 - 35 min w 180 °C. Po wystudzeniu mazurek polać roztopioną czekoladą (czekoladę roztopić z masłem i śmietanką). Ozdobić płatkami migdałowymi i jajeczkami czekoladowymi.
SKŁADNIKI (4 porcje):
wywar:
pietruszka korzeń - 1 szt.
seler bulwa - 1/2 szt.
mała marchew - 1 szt.
ziemniaki (opcjonalnie) - 2 szt.
olej - 3 łyżki
sól - do smaku
cebula - 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
żur domowy lub z butelki bezglutenowy - 250 ml
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 3-4 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
szczypiorek - do smaku
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
śmietanka krowia lub roślinna - trochę
chrzan tarty - 5 łyżeczek
jaja - kilka szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy w małą kosteczkę. Czosnek tniemy w plasterki. Warzywa wraz z czosnkiem lekko dusimy na oleju, po kilku minutach wlewamy ok. 1,5 litra wody. Dodajemy przyprawy. Gotujemy 10 minut, a następnie wlewamy dobrze wymieszany żur. Gotujemy kolejne kilka minut.
KROK 2: W międzyczasie na oleju szklimy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy do żuru wraz z chrzanem. Gotujemy 5 minut.
KROK 3: Na koniec wlewamy śmietankę, majeranek i dodajemy ugotowane jajko oraz posypujemy szczypiorkiem.
PASZTET Z SOCZEWICY Z LIŚĆMI LAUROWYMI
SKŁADNIKI (12 porcji):
soczewica czerwona - 1,5 szklanki
dynia - kawałek
marchew - 2 szt.
cebula - 1 szt.
bułka tarta bezglutenowa lub mielone siemię - 2 łyżki
kurkuma - 1 łyżeczka
rozmaryn - 1-2 łyżeczka
cząber - 1 łyżeczka
sól - do smaku
papryczka chili - do smaku
liście laurowe - kilka szt.
olej - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
KROK 2: Obrać warzywa i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać rondel z olejem, dodać warzywa i udusić do miękkości (ok. 15 minut).
KROK 3: Soczewicę i warzywa przełożyć do malaksera dodać bułkę tartą lub mielone siemię lniane zmiksować oraz przyprawić.
KROK 4: Wyłożyć do formy (użyłam papierowej), a na wierzch położyć liście laurowe z wierzchu posmarowane olejem.
KROK 5: Piec 40 minut w 180 stopniach.
SKŁADNIKI (1 porcja):
ciecierzyca ugotowana - 2 szklanki
biała fasola w puszce - 1 opakowanie
cebula średniej wielkości - 2 szt.
olej do smażenia - 3 łyżki
papryka słodka mielona wędzona - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
seler naciowy - łodygi - 2 szt.
kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka
olej roślinny (do masy) - 1/3 szklanki
jajko ugotowane na twardo - 4 szt.
płatki owsiane zmielone na mąkę - 1/2 szklanki
sól morska / pieprz czarny mielony - do smaku
musztarda francuska (z całymi ziarnami gorczycy) - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Ciecierzycę rozdrobnić w malakserze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na niewielkie kawałeczki.
KROK 2: Cebulę wraz z selerem naciowym usmażyć na oleju z odrobiną soli i tymiankiem aż cebula się zeszkli, a seler będzie miękki.
KROK 3: Pod koniec smażenia dodać paprykę wędzoną i jeszcze chwilę razem smażyć, mieszając.
KROK 4: Fasolę wyłożyć na sitko, przelać wodą i odsączyć. Zmiksować razem z usmażoną cebulą i selerem.
KROK 5: Do miski włożyć ciecierzycę, zmiksowaną fasolę. Dodać kolendrę, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać olej i zmielone płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać.
KROK 6: Blaszkę keksową o wymiarach 30 × 13 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
KROK 7: Wyłożyć część masy na spód blaszki. Ułożyć pośrodku w rzędzie jajka ugotowane na twardo. Wyłożyć na jajka resztę masy. Wygładzić wierzch.
KROK 8: Wierzch pasztetu równomiernie posmarować musztardą francuską.
KROK 9: Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 50 - 60 minut.
SKŁADNIKI (20 porcji):
ugotowane ćwiartki z kurczaka - 2 szt.
surowe wątróbki drobiowe - 5 szt.
śmietana 30% - 150 g
gałka muszkatołowa - do smaku
sól, pieprz - do smaku
olej do wysmarowania foremki - trochę
do wysypania foremki tarta bułka/mąka kukurydziana - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotowane mięso (może być z rosołu) oddzielamy od kości i skóry. Mielimy w maszynce do mięsa. Wątróbki (surowe) mielimy w maszynce. W misce łączymy mięso, wątróbki,
śmietanę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masa będzie dość rzadka, ale taka ma być. Foremkę keksową smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub mąką kukurydzianą,
wykładamy masę. Wyrównujemy. Pieczemy około 1 godziny w temp 200 °C.
SKŁADNIKI (4 porcje):
cukinia - 1 szt.
ciecierzyca - 1 słoik
cytryna - 1/2 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
tahini pasta sezamowa - 1-2 łyżka
sól - do smaku
czosnek - 1 ząbek
kmin rzymski - 1/2-1 łyżeczki
natka kolendry, pieprz cayenne - do smaku
nasiona granatu - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Całą zawartość słoika z ciecierzycą wraz z wodą przełożyłam do malaksera, dodałam: oliwę, ząbek czosnku, sól do smaku, czosnek, sok z połówki cytryny i łyżkę tahini. Zmiksowałam na krem. Doprawiłam kminem. Cukinię umyłam i wytarłam papierem. Odcięłam końcówki. Pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry ok. 2 mm. Posoliłam i odstawiłam na kilka minut, aż zmiękną (cukinia puści sporo wody). Osuszyłam plastry na ręczniku z nadmiaru wody. Paski cukinii posmarowałam oliwą zmieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej smażyłam, paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil. Nabieram łyżeczką porcję hummusu, rozsmarowałam na całej długości cukinii i zrolowałam. Ułożyłam na talerzu posypałam natką i pestkami granatu.
SAŁATKA WARSTWOWA Z PIECZARKAMI, RUKOLĄ, GROSZKIEM, RZODKIEWKĄ I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI
SKŁADNIKI (1 porcja):
pieczarki - 500 g
sól morska - do smaku
pieprz kolorowy - do smaku
masło - 1 łyżeczka
sok z cytryny - trochę
rukola - 80 g
groszek, może być mrożony - 100 g
jajka przepiórcze ugotowane na twardo - 12 szt.
rzodkiewki - 1 pęk
szczypiorek - trochę
majonez - 5-6 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy wiórki masła. Naczynie wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez 30 minut.
KROK 2: Na dnie miski układamy warstwę rukoli. Na rukoli układamy przekrojone na pół ugotowane pieczarki. Na pieczarkach układamy warstwę z plasterków rzodkiewki. Układamy warstwę rukoli. Układamy warstwę przekrojonych na pół jajek.
KROK 3: Posypujemy zielonym groszkiem. Majonez przekładamy do worka cukierniczego i przy pomocy ozdobnej tylki wyciskamy na wierzchu sałatki. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą.
BABKA ZIEMNIACZANA Z SURÓWKĄ Z JARMUŻU I JABŁKA
SKŁADNIKI (4 porcje):
ziemniaki - 750 g
olej - 2-3 łyżki
pieprz i sól - do smaku
mąka ziemniaczana oraz mąka orkiszowa - 1 łyżka
majeranek - 1 łyżeczka
cebula - 1 szt.
kiełbasa z indyka - 200 g
boczek w kostkach - 1 opakowanie
surówka:
jarmuż na gałązce - 2 - 3 szt.
jabłko - 1/2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól i pieprz - do smaku
ocet jabłkowy - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
KROK 2: Przełóż ziemniaki na sito, podstaw miskę - na dnie zostanie krochmal. Wylej wodę z ociekających ziemniaków, przełóż odsączone ziemniaki.
KROK 3: Na patelni usmaż cebulkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Następnie zawartość patelni dodaj do startych ziemniaków, wbij jajo i dodaj mąkę. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej formy. Piecz 45 minut w 180 stopni C.
KROK 4: Jarmuż umyj, porwij na drobno i przelej wrzątkiem. Jabłko pokrój na zapałki. Z oleju lnianego i octu zrób sos i polej nim jarmuż, dodaj jabłko i dopraw solą i pieprzem. Można też podawać z gęstym jogurtem.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 24 Wiosna 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.