Wielkanocne drożdżowe gniazda z czekoladowymi jajeczkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, drożdże, kakao, cytrusy, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mleko / napój roślinny - 200 ml
masło /olej / olej kokosowy - 50 g
cukier - 30 g
suszone drożdze - 7 g
sproszkowana skórka z pomarańczy - trochę
jajeczka czekoladowe Bio Easter Eggs - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Zainsirował mnie przepis włoskiego ciasta Nido di Pasqua. Z ciasta tworzy się gniado, w które można włożyć cukrowe lub czekoladowe jajka. Z podanych skałdników mogą wyjść cztery gniazdka lub jedno duże.Sposób przygotowania:
Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie posmaruj wierzch wyrośniętego ciasta mlekiem lub wodą z cukrem albo rozprowadzonym w łyżce mleka żółtkiem (będzie ładnie błyszczało). Wypiekaj w 200 stopniach C około 30- 35 minut. Wyjmij i wystudź na kratce. Do wystudzonego środka gniazda włóż słodkie jajeczka.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.