Roladki z cukinii z hummusem
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Specjalne: gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, sezam, cytrusy
Składniki:
ciecierzyca - 1 słoik
cytryna - 1/2 szt.
pieprz cayenne do smaku
oliwa z oliwek - 50 ml
tahini pasta sezamowa - 1-2 łyżka
czosnek - 1 ząbek
kmin rzymski - 1/2-1 łyżeczki
natka kolendry - do smaku
Dodatki:
nasiona granatu - trochę
Sposób przygotowania:
Cukinię (w zależności od wielkości, wycięłam 12 pasków) umyłam i wytarłam papierem. Odcięłam końcówki. Pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry ok. 2 mm. Posoliłam i odstawiłam na kilka minut, aż zmiękną (cukinia puści sporo wody). Osuszyłam plastry na ręczniku z nadmiaru wody.
Paski cukinii posmarowałam oliwą zmieszaną z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Na patelni grillowej smażyłam, paski cukinii z dwóch stron przez kilka chwil.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.