Miodowa babka owsiana z pyłkiem kwiatowym
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, owies, nabiał krowi
Składniki:
otręby owsiane - 1 łyżka
miód akacjowy - 3 łyżki
pyłek kwiatowy - 1 łyżeczka
jaja - 4 szt.
gorzka czekolada - 1/2 szt.
cukier waniliowy z ksylitolem - 1 opakowanie
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie żółtka ubić z miodem na puch, dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Wymieszać na jednolitą masę tylko do połączenia się składników. Dodać otręby. Wlać 2 łyżki oleju. Jeśli masa będzie za gęsta. Następnie przełożyć 1/3 piany z białek i wmieszać łopatką. Kiedy się połączy z ciastem dodać resztę piany i wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w 180 ˚C przez 40 minut "do suchego patyczka". Babkę wystudzić. Udekorować: rozpuszczając w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z olejem. Polać babkę i posypać pyłkiem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.