Bułeczki śniadaniowe orkiszowe z płatkami orkiszowymi
EkoproduktRodzaj posiłku: pieczywo, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, jajka, drożdże, owies, orkisz
Składniki:
drożdże suszone - 7 g
sól - 1 1/2 łyżeczki
cukier trzcinowy - 1 łyżka
napój owsiany - 160 ml
jajko - 1 szt.
oliwa z oliwek - 20 g
płatki orkiszowe - 70 g
Sposób przygotowania:
Dużą miskę smarujemy oliwą z oliwek i przekładamy do niej ciasto. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy bułeczki podrosną smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami orkiszowymi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni (góra-dół) i pieczemy około 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.