
Pizza czekoladowa

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs - Zimowy przepis z Alce Nero
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, kakao, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna typ 0 - 250 g
woda - 130 ml
drożdże suche - 4 g
oliwa - 1 łyżka
sól - szczypta
Sos:
czekolada gorzka - 100 g
czekolada biała - 100 g
banany - - 1 szt.
śliwki - kilka
Dodatkowe informacje:
Smacznego!Sposób przygotowania:
Pokrójcie banany i śliwki w plasterki oraz posiekajcie białą czekoladę na nieregularne kawałki. W kąpieli wodnej rozpuście gorzką czekoladę i połączcie ją z mlekiem na gładką masę. Mleko najlepiej dodawać do czekolady stopniowo i w razie potrzeby wykorzystać go mniej, niż podałem w przepisie. Gotowy sos powinien być dość gęsty, ale jednocześnie na tyle płynny, żeby bez problemu można było rozsmarować go na cieście.
Posmarujcie sosem obydwa spody do pizzy. Na wierzchu każdej rozłóżcie plasterki bananów i śliwek oraz orzechy i posiekaną białą czekoladę.
Wstawcie każdą pizzę (pojedynczo) do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki, a dolną włączam na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.