Skrzydełka daktylowe z tamari
bioartRodzaj posiłku: danie główne, z grilla
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs z oliwami BIO PLANÈTE – przepis na marynatę
Zawiera: mięso, soja, cytrusy, drób
Składniki:
Sól morska trochę
Syrop daktylowy - 3 łyżki
Oliwa z oliwek do smażenia BIO PLANETE - 3 łyżki
Sos sojowy tamari - 3 łyżki
Imbir mielony trochę
Czosnek trochę
Papryka ostra mielona trochę
Tymianek trochę
Majeranek szczypta
Gorczyca szczypta
furikake do smaku
Cytryna - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Ważne jest, aby marynata miała mocno intensywny smak. Jeśli uważasz, że jest zbyt mało słona lub ostra dodaj soli lub papryki. Jeśli dla Ciebie jest za słodka dodaj więcej sosu tamari.Sposób przygotowania:
Jeśli nie mamy aluminiowej torebki do grilla, warto każde skrzydełko owinąć folią aluminiową (w takie jakby koszyczki) i grillować powoli. Najlepiej na podwyższeniu. Czas grillowania to również półtorej godziny.
Najsmaczniejsze są wtedy kiedy idealnie odchodzą od kości, a skórka jest lekko przypieczona.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.