Słodka babeczka bez cukru z kremem -„kandydatka na Miss Babeczki 2015”
piecze sięRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: MISS BABECZKI 2015
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: miody, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
mielone migdały - 1/2 szklanki
mielone orzechy laskowe - 1/2 szklanki
orzechy laskowe - 1 garść
olej migdałowy - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
jaja - 3 szt.
sól himalajska - 1 szczypta
cynamon - 1/2 łyżeczki
domowy dżem z owoców leśnych - 6 łyżeczek
mleko - 200 ml
agar- agar - 15 g
ziarenka laski wanilii - 1/2 szt.
śmietana kremówka - 300 ml
woda - 3 łyżki
stewia w proszku - 3 łyżki
owoce do smaku
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 160°C.
Przygotować 6 dużych papilotek wkładając je do formy.
Umieścić w malakserze banany, jaja, sól, cynamon, oraz olej i wszystko razem dokładnie zmiksować na gładką gęstą pianę.
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i odłożyć do całkowitego ostudzenia.
W dużej misce wymieszać mielone orzechy z proszkiem do pieczenia, odstawić.
Posiekać grupo ostudzone orzechy laskowe i wymieszać z mielonymi.
Do mieszanki orzechów przełożyć w 2 turach mix z malaksera i delikatnie wszystko razem połączyć.
Przełożyć ciasto do papilotek za pomocą Łyżki.
Wstawić blaszkę z babeczkami do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, do lekkiego zbrązowienia, po tym czasie zrobić test patyczkiem.
Jeśli babeczki dalej są wilgotne należy je jeszcze potrzymać w piekarniku około 7 minut.
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Do każdego dołka włożyć po łyżeczce domowego dżemu.
Zakryć wydrążoną częścią i lekko ponownie docisnąć.
Agar- agar przełożyć do malutkiej miseczki i zalać 3 Łyżkami wody, odstawić na 5 minut.
Umieścić w rondelku mleko oraz ziarenka z laski wanilii jak i zawartość miseczki, wszystko razem dobrze wymieszać trzepaczką.
Doprowadzić do wrzenia i tak utrzymać cały czas mieszając około 3 minut, temperatura nie może być jednak za wysoka, gdyż mleko może wykipieć.
Przecedzić mieszaninę przez drobne sitko i odstawić do przestudzenia mieszając od czasu do czasu aby nie stężało.
Gdy mieszanina mleczno- agarowa osiągnie temperaturę pokojową, jednak pozostanie jeszcze dość płynna, należy zacząć ubijać kremówkę.
Gdy śmietana zacznie być ubita należy dodać stewię oraz mieszaninę z agarem cały czas ubijając, ale już tylko chwilkę, gdyż śmietana może się szybko zważyć (już prawie przeoczyłam ten moment).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.