Spaghetti z olejem sezamowym i chipsem z bakłażana
Damian HRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: Konkurs - Najsmaczniejszy przepis na danie kuchni azjatyckiej
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, orzechy wszystkie, soja, strączkowe, sezam, cytrusy, pszenica
Składniki:
olej sezamowy - 2 łyżki
czosnek - 2 ząbki
imbir starty - kawałek
papryczka chili - 1 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
sok z limonki - 1 łyżeczka
sezam prażony - 1 łyżka
szczypiorek - pęk
bakłażan - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - szczypta
pieprz - do smaku
papryka wędzona - szczypta
Dodatkowo:
świeża kolendra do dekoracji
orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój na bardzo cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Plastry ułóż na ręczniku papierowym, posyp odrobiną soli i pozostaw na 10 minut, aby puściły wodę. Osusz plastry bakłażana ręcznikiem, a następnie skrop oliwą z oliwek i posyp szczyptą pieprzu oraz wędzoną papryką. Ułóż plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–20 minut, aż będą złociste i chrupiące (uważaj, aby ich nie przypalić).
Ugotuj makaron al'dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zachowując pół szklanki wody z gotowania. Na dużej patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj czosnek, imbir i chili (jeśli używasz), podsmażaj przez 1–2 minuty na małym ogniu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj sos sojowy, miód i sok z limonki. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj ugotowany makaron. W razie potrzeby dolej odrobinę zachowanej wody z gotowania, aby sos lepiej oblepił makaron.
Wsyp prażony sezam i posiekany szczypiorek, delikatnie wymieszaj.
Na talerz wyłóż porcję spaghetti. Na wierzchu ułóż chipsy z bakłażana. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi i udekoruj świeżą kolendrą. Podawaj od razu, ciesząc się wyjątkowym połączeniem aromatycznego oleju sezamowego i chrupiącego bakłażana.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.