Składniki:
Cukier puder trzcinowy - 70 g
Masło schłodzone i pokrojone na kawałki - 160 g
Żółtka - 2 szt.
Jabłka duże - 4-5 szt.
Cynamon zmielony - 1 łyżeczka
Sok z połówki cytryny
Kaszka manna orkiszowa - 1-2 łyżka
Białko jajka - 1 szt.
Mleko - 1-2 łyżka
Dodatkowe informacje:
Jabłka najlepsze to antonówki, ale szarlotka najlepsza jest z odmianami słodkimi.Sposób przygotowania:
Owinąć w folię i do lodówki na co najmniej pół godziny.
Większą część wyłożyć na dno i boki formy. Oprószyć kaszą manną, wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta kawałeczkami układać na jabłkach.
Wierzch wysmarować białkiem wymieszanym z jajkiem. Można białko równomiernie wlać między jabłka.
Tak wygląda przed włożeniem do piekarnika.
Po wyciągnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.