Kasze w kuchni
Barbara Strużyna
Kasze w kuchni to produkt podstawowy, są smaczne, dają poczucie sytości, a na dodatek są bardzo pożywne.
Przepisy:
SKŁADNIKI (1 porcja):
czarna fasola w puszce - 240 g
czarna soczewica beluga - 1/2 szklanki
kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki
pieprz ziołowy - do smaku
kminek mielony - 1 łyżeczka
pieprz i sól - do smaku
papier ryżowy - 6 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek granulowany - do smaku
olej do smażenia - trochę
sos sojowy - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gryczaną i czarną soczewicę gotujemy w osobnych garnkach według przepisu na opakowaniu. Jednak czarną soczewicę polecam gotować 30 minut zamiast 45 minut, tak jak zalecają na opakowaniu. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy wraz z kminkiem i pieprzem na małym ogniu, na sicie odcedzamy czarną fasolę i dodajemy do cebulki wraz z sosem sojowym, pieprzem ziołowym i granulowanym czosnkiem. Na koniec dodajemy czarną soczewicę belugę. Chwilę podsmażamy razem. Przekładamy do blendera i miksujemy. Wyjmujemy do miski i dodajemy kaszę gryczaną. Mieszamy. Papier ryżowy moczymy i kiedy zmięknie nakładamy porcję „kaszanki” na miękki papier ryżowy. Wałeczek z „kaszanki układamy na środku i zawijamy jak gołąbki. Obsmażamy na złoto na średnim ogniu. Podajemy na gorąco np. na rukoli z sałatką z kiszonego ogórka lub smarujemy pastą kromki chleba.
KASZA GRYCZANA W ROZMARYNIE Z BAKŁAŻANEM, SOCZEWICĄ, POMIDORKAMI, SZPINAKIEM I RODZYNKAMI
SKŁADNIKI (4 porcje):
niepalona kasza gryczana - 1 szklanka
brązowa soczewica - 1/2 szklanki
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
bakłażan - 1 szt.
pomidory truskawkowe - 10 szt.
suszone pomidory - 5 szt.
szpinak - 2 garści
rodzynki - 2 łyżki
suszony rozmaryn - 1 łyżka
wędzona papryka - 1 łyżeczka
pieprz i sól do smaku
oliwa - 3 łyżki
woda - 3 i 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj starte na drobnej tarce ząbki czosnku. Bakłażana pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Podsmażaj 2-3 minuty. Zalej połową szklanki wody i duś pod przykryciem kilka minut. Do małego garnuszka wsyp szklankę kaszy i zalej dwoma szklankami wody. Posól do smaku i gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Do drugiego garnuszka wsyp soczewicę, zalej. Ugotowaną kaszę i soczewicę dodaj do bakłażana, cebuli i czosnku, przypraw rozmarynem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Zamieszaj i podsmażaj na małym ogniu. Suszone pomidory pokrój w kostkę lub paseczki, pomidorki koktajlowe na połówki. Dodaj do kaszy. Wlej 2 łyżki oleju z pomidorów i zamieszaj. Na koniec dodaj liście szpinaku i rodzynki. Zamieszaj raz jeszcze i zajadaj!
KASZA PĘCZAK Z PIECZARKAMI I MISO
SKŁADNIKI (2 porcje):
kasza pęczak, sorgo lub bulgur - 1 szklanka
pieczarki - 250 g
szpinak mrożony trochę
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
miso białe pasta, sos tamari - po 1 łyżce
sól i pieprz - do smaku
natka pietruszki - trochę
olej - 1- 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gotujemy al’dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Pieczarki kroimy w drobne plasterki, a cebulę w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pieczarki szybko smażymy, dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak. Szybko mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W pół szklanki wody rozprowadzamy miso razem z tamari i wlewamy do garnka. Mieszamy kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem i posypujemy natką.
SKŁADNIKI (1 porcja):
kaszka kukurydziana - 1 niepełna szklanka
sól i pieprz - do smaku
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
napój roślinny np. sojowy lub woda - 2
szklanki
parmezan - 1 garść
pieczarki małe - 200 g
sos tamari bezglutenowy- 2 łyżki
olej - trochę
sezam - 1 łyżeczka
skrobia np. ziemniaczana - 1 łyżeczka
woda - 2 łyżki
granulowany czosnek - 1/3 łyżeczki
pieprz i sól - do smaku
natka - do smaku
parmezan - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę i już zacząć cały czas mieszać energicznie trzepaczką. Zmniejszyć ogień dodać garść parmezanu i jeszcze energicznie mieszać (gotujemy na małym ogniu, gdyż kasza bardzo „chlapie” i może poparzyć). Ugotowaną kaszę wylać do kwadratowej lub prostokątne formy wyrównując wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Pieczarki oczyścić i zacząć obsmażać na suchej patelni. Następnie wlać olej i sos tamari lub sos sojowy. Wymieszać energicznie. Dodać czosnek i wlać rozpuszczoną skrobię w 2 łyżkach wody. Pieczarki powinny być obtoczone w kleistym sosie, dzięki czemu przyklei się do obsmażonego krążka polenty. Z wystudzonej polenty wyciąć kółka lub kwadraciki i obsmażyć na rumiano. Wykładać na półmisek, a na wierzch ułożyć pieczarkę. Można spiąć wykałaczką.
KASZA PĘCZAK Z WĘDZONYM TOFU, SUSZONYM POMIDOREM I RUKOLĄ
SKŁADNIKI (1 porcja):
kasza pęczak - 1 szklanka
wędzone tofu - 1 kostka
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
suszone pomidory - 6 szt.
rukola - 2 garści
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
pestki dyni - 2 łyżki
kurkuma - 1/2 łyżeczki
słodka wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
sól i pieprz - do smaku
oliwa - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą i ugotuj w 3 szklankach osolonej wody. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż na rozgrzanej oliwie. Ugotowaną kaszę przełóż na patelnię i mieszając podsmażaj przez kilka minut. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i tofu oraz przyprawy. Zamieszaj i podsmażaj jeszcze przez około 3 minuty. Kasze możesz podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliła. Kaszę przełóż na talerze. Posyp pestkami dyni, świeżą rukolą i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
SKŁADNIKI (2 porcje):
kaszka orkiszowa pełnoziarnista - 6 łyżek
napój jaglany bezglutenowy - 2 szklanki
truskawki - 250 g
cukier kokosowy lub miód do posłodzenia - 2 łyżeczki
borówki amerykańskie - 2 garści
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do garnuszka wlewamy napój i wsypujemy kaszkę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Jeśli chcemy, aby kaszka była gęstsza możemy dodać o 1 lub 2 łyżki więcej kaszki. Truskawki posypujemy cukrem lub polewamy miodem rozgniatamy widelcem lub chwilkę miksujemy. Wykładamy je na spód pojemnika lub kubeczka. Wykładamy połowę kaszki, a na wierzch wykładamy owoce. Np. przekrojone na pół borówki lub plasterki bananów.
BLISKOWSCHODNI BOWL Z KISZONĄ CYTRYNĄ
SKŁADNIKI (2 porcje):
kuskus - 1 filiżanka
pieczone warzywa (u nas papryka, marchew, cebula) - 4 filiżanki
i świeże warzywa (np.: ogórek, pomidor, papryczki, kiełki)
kiszone cytryny ok. - 1/4 - 1/2 szt.
orzechy nerkowca - 1 garść
suszone morele - 1 garść
kumin mielony, sól, pieprz - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kuskus przesypuję do miski i zalewam wrzątkiem (około 300 ml). Przykrywam i odstawiam na 5 minut. W międzyczasie do misek nakładam pieczone i świeże warzywa. Orzechy prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią. Morele kroję na kawałki. Gdy kuskus spęcznieje, dodaję do niego kumin, sól, chili i mieszam widelcem. Kuskus nakładam do misek. Dodaję kiszone cytryny pokrojone w cząstki, oliwki, kiełki, posypuję szczypiorkiem, orzechami i morelami. Oblewam oliwą z oliwek i sokiem cytryny.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 26 Jesień 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.