Krążki polenty z pieczarkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, soja, strączkowe, sezam, nabiał krowi
Składniki:
sól i pieprz - do smaku
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
napój roślinny np. sojowy lub woda - 2 szklanki
parmezan - 1 garść
pieczarki małe - 200 g
sos tamari - 2 łyżki
olej - trochę
skrobia np: ziemniaczana - 1 łyżeczka
woda - 2 łyżki
granulowany czosnek - 1/3 łyżeczki
pieprz i sól - do smaku
natka - do smaku
parmezan - do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i zacząć obsmażać na suchej patelni. Następnie wlać olej i sos tamari lub sos sojowy. Wymieszać energicznie. Dodać czosnek i wlać rozpuszczoną skrobię w 2 łyżkach wody. Pieczarki powinny być obtoczone w kleistym sosie, dzięki czemu przyklei się do obsmażonego krążka polenty.
Z wystudzonej polenty wyciąć kółka lub kwadraciki i obsmażyć na rumiano. Wykładać na półmisek, a na wierzch ułożyć pieczarkę. Można spiąć wykałaczką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.