Oxymel – co to jest, historia, właściwości, zioła oxymelowe, receptury i domowa produkcja
Nikita
Oxymel – dawkowanie, przeciwwskazania i wykorzystanie w kuchni.
Oxymel (oksymel) jest to tradycyjna mieszanina octu owocowego (najczęściej octu jabłkowego) i miodu wzbogacona różnymi dodatkami. Nazwa OXYMEL (z łac. Oxy – ocet i Mel – miód), wywodzi się z języka greckiego "oxymeli" i oznacza połączenie octu (oxos) (łac. oxy - utlenione wino) i miodu (meli) (łac. mel). Każdy z tych dwóch podstawowych składników ma wiele prozdrowotnych właściwości i wzajemnie się wzmacnia. Mieszaninę miodu z octem można dodatkowo wzbogacić macerując w niej warzywa, owoce, przyprawy i zioła o działaniu wspierającym zdrowie.
W literaturze oxymel nazywany bywa „octem miodowym”, „kwaśnym miodem”, „ognistym cydrem” (ang. fire cider, nazwany tak przez amerykańską zielarkę Rosemary Gladstar), „syropem ziołowym”, „najlepszym domowym antybiotykiem”, „starożytnym antybiotykiem”, "eliksirem zdrowia", "tonikiem" lub "pikantnym syropem".
Historia „kwaśnego miodu”
Oxymel ma szacowaną tradycję medyczną od 2500 do 3000 lat. Dzięki temu jest jednym z najciekawszych naturalnych środków terapeutycznych. Oczywiście dawni uzdrowiciele znali miód i ocet, a także cenili ich właściwości lecznicze. Z czasem założyli, że połączenie obu substancji w oxymelu będzie jeszcze skuteczniejsze.
Prawdopodobnie oxymel jest efektem potrzeby niemarnowania żywności (dzisiejszego zero waste). Historia ponoć była taka, że w starożytnym Rzymie ktoś postanowił zepsute wino, czyli naturalny ocet, dosłodzić miodem, by dało się je wypić. W wyniku tego ratowania resztek wytworzył się naturalny roślinny antybiotyk.
Oxymel jest udokumentowany we wszystkich ważnych systemach medycznych, od Ajurwedy i tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM) po Unani (Medycyna unani lub Yunani to tradycyjna medycyna persko-arabska praktykowana w kulturze muzułmańskiej w Azji Południowej i współczesnej Azji Środkowej) i medycynę klasztorną. Naturopaci tacy jak Hipokrates z Kos (460-370 pne), Galen z Pergamonu (130-210 ne), Hildegarda z Bingen (1098-1179) czy Awicenna (Abu Ali al-Husain ibn Abdullah ibn Sina, 980-1037) opisywali różne leki z oxymelem w swoich pracach.
Hipokrates i starożytni Grecy wytwarzali oxymel i używali go do wzmacniania osłabionych ludzi. W przypadku infekcji zalecano jego zażywanie w celu obniżenia gorączki i rozluźnienia śluzu. Rzymscy legioniści podobno nosili oxymel w swoich plecakach polowych jako środek wzmacniający, gdy szli na wojnę.
Starożytny grecki lekarz Hipokrates – ojciec współczesnej medycyny zalecał:
„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”.
W Persji i świecie arabskim oryginalny oxymel znany jest jako Sekanjabin (jeden z najstarszych irańskich napojów, wytwarzany z miodu i octu, czasami doprawiany miętą), a stosowanie tego kwaśnego miodu sięga czasów starożytnych. Jego nazwa wywodzi się od arabskiej wersji oryginalnego perskiego terminu serkangabin, będącego połączeniem perskich słów serkeh (ocet) i angebin (syrop, niegazowany, miód) i dosłownie oznacza ocet miodowy. Perscy historycy postrzegają Sekanjabin jako prawdziwą kolebkę oxymelu. Zakładają, że wczesne jego formy były używane już 4000 lat temu i dopiero później zostały przyjęte przez Greków i Rzymian. Perscy naukowcy skatalogowali i udokumentowali 1200 terapeutycznych wariantów oxymelu z Bliskiego Wschodu (na całym świecie są to tysiące). Sekanjabin jest przygotowywany w tradycyjnej irańskiej medycynie ludowej poprzez gotowanie równych ilości miodu i octu na małym ogniu przez 15 minut. Od czasów starożytnych sekanjabin był używany z roślinami leczniczymi i ziołami do leczenia niektórych chorób. Stosowany do dziś zarówno jako wspomagacz zdrowia, ale jak również jako doskonały napój orzeźwiający.
W średniowieczu oxymel prawdopodobnie przywieziony został przez Krzyżaków z Bliskiego Wschodu do Europy. Średniowieczni farmaceuci mieli ponad 1000 przepisów na przyrządzenie oxymela.
Oxymel używany i ceniony w starożytności, średniowieczu został w międzyczasie zapomniany. We współczesnym świecie sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie coraz częściej były zastępowane wysoko przetworzonymi produktami.
Obecnie wraz z modą na zdrowe żywienie i zdrowy styl życia ludzie coraz częściej wracają do wypróbowanych i przetestowanych naturalnych środków, które można samemu przygotować. Moda na oxymel na świecie powróciła pod koniec lat 70. XX wieku dzięki cenionej, amerykańskiej zielarce Rosemary Gladstar, która miksturę octu, miodu i warzyw nazwała „ognistym cydrem”. Gladstar w swoim autorskim przepisie na oxymel wykorzystała również jeżówkę, kurkumę i inne pikantne przyprawy oraz składniki o działaniu prozdrowotnym, aby dodatkowo wzmocnić smak, aromat i cenne właściwości oxymela.
W Europie od 2008 r. szerokie badania nad oxymelem prowadzi austriacka ekspertka w dziedzinie ziołolecznictwa Gabriela Nedoma, założycielka internetowej akademii w zakresie fitoterapii, autorka wielu książek, w tym „Das große Buch vom OXYMEL: Medizin aus Honig und Essig” (Wielka księga o oxymelu. Lekarstwo z miodu i octu). Jej pionierska praca była ważnym impulsem do renesansu oxymela we współczesnych czasach, zwłaszcza w krajach niemieckojęzycznych. Opracowała ona ponad 100 nowych receptur na oxymel. Przekazuje ona podstawy o oxymelu na kursach, seminariach i wykładach, a w ostatnich latach była inspiracją dla tysięcy ludzi do „medycyny oxymelowej”.
W Polsce oxymel powrócił stosunkowo niedawno, ale od kilku lat staje się coraz bardziej popularny i znany. Można go zrobić samemu w domu lub kupić dobrej jakości gotowy produkt. Osobiście zrobiłam swój pierwszy oxymel w 2018 roku i od tamtej pory zawsze jest w mojej spiżarce. Za każdym razem modyfikuję jego skład w zależności od potrzeb, pory roku i dostępnych składników sezonowych. Mikstura miodu i octu nie przestaje mnie zadziwiać swoją wszechstronnością.
Oxymel jest obecnie bardziej aktualny niż kiedykolwiek i dostarcza wielu odpowiedzi na problemy zdrowotne naszych czasów. Efekt końcowy zależy tylko od naszej wiedzy, wyobraźni i dostępności do dobrej jakości ekologicznych składników.
Właściwości:
Oxymel jest prawdziwą bombą odpornościową: działa wspomagająco zarówno w czasie przeziębienia i grypy, jak i w higienie dnia codziennego, w profilaktyce wielu chorób i wsparciu dobrego samopoczucia.
Pozytywne działanie oxymelu opiera się na synergicznym działaniu miodu i octu naturalnego („żywego”, np. jabłkowego lub innego owocowego czy ziołowego). W sumie ponad 200 składników skoncentrowanych jest w oxymelu, co sprawia, że jest on złożonym i potężnym lekiem naturalnym. Miód i ocet zawarte w oxymelu charakteryzują się również doskonałą tolerancją i biodostępnością.
Miód zawiera ponad 180 składników, w tym 20 rodzajów cukrów prostych, aminokwasy, enzymy, olejki eteryczne, polifenole, flawony, garbniki, witaminy B1, B6 i C. Farmakologicznie miód ma działanie rozgrzewające, tonizujące, kojące, wykrztuśne, antyseptyczne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, mineralizujące, gojące rany, przeciwzapalne, uspokajające, poprawiające koncentrację i trawienie, pobudzające prace mózgu.
Ocet żywy, naturalnie fermentowany, niepasteryzowany to naturalny probiotyk pozytywnie wpływający na florę bakteryjną naszych jelit. Octy z naturalnej fermentacji zawierają polifenole, mikroelementy oraz związki bioaktywne. Dzięki nim octy wspomagają podnoszenie odporności, mogą wspomagać regulowanie poziomu cukru, mają działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wspomagające odchudzanie (przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej i trawienie) oraz obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu. Dodatkowo zawsze ocet będzie miał właściwości surowca, z którego został wykonany.
W zależności od tego, jaki efekt zdrowotny chcemy osiągnąć, możemy stosować oxymel powstały na bazie różnego rodzaju ziół i warzyw z dodatkiem różnych rodzajów octów żywych i różnymi rodzajami miodu (weganie mogą użyć syropu z agawy zamiast miodu).
Oxymel ma działanie antybakteryjne, antyseptyczne, odtruwające, wzmacniające odporność (immunostymulujące), regenerujące, regulujące metabolizm, mineralizujące, przeciwzapalne, przeciwdepresyjne, antyoksydacyjne.
Oxymel jest łatwy w przygotowaniu, bezpieczny w użyciu i łatwy w dozowaniu. To doskonała alternatywa do nalewek z użyciem alkoholu - sporządzanie bezalkoholowych nalewek ziołowych.
Zioła i przyprawy oxymelowe:
W zależności od pory roku i indywidualnych potrzeb możemy skomponować swój oxymel z różnymi dodatkami –ziołami, warzywami, owocami i przyprawami.
Oto kilka przykładów:
- Oxymel na drogi oddechowe: szałwia, tymianek, oregano, mięta, lukrecja, dziewanna, babka lancetowata, miodunka, hyzop, chrzan, imbir
- Oxymel dla układu odpornościowego: imbir, kurkuma, dzika róża, cytryna, czosnek, cebula, chili, rokitnik, czarny bez, jeżówka, geranium, malina, aronia
- Oxymel na przeziębienie i gorączkę: kwiat lipy, kwiat czarnego bzu, dzika róża, liście maliny, geranium, tymianek
- Oxymel jako kuracja wiosenna: młode pędy pokrzywy, bluszcz pospolity, stokrotki, mniszek lekarski, pędy sosny
- Oxymel na menopauzę: koniczyna czerwona, nagietek, krwawnik pospolity, szałwia, trawa cytrynowa, melisa
- Oxymel na odpoczynek i dobry sen: lawenda, ziele dziurawca, rumianek, werbena cytrynowa, trawa cytrynowa, melisa, szyszki chmielu, kozłek lekarski, geranium
- Oxymel na migrenę: złocień maruna, imbir, krwawnik, rumianek, melisa, lawenda, geranium, goździki, werbena cytrynowa
- Oxymel jako letnie orzeźwienie: mięta, melisa, werbena cytrynowa, trawa cytrynowa, bazylia cytrynowa
- Oxymel na dobre trawienie i niestrawność: mięta, rumianek, melisa, koper włoski, rozmaryn, szałwia, imbir, kurkuma, kolendra, kozieradka, mniszek, piołun, cynamon, bazylia, ostropest
- Oxymel na serce i układ krążenia: głóg (zarówno kwiaty jak i owoce), ziele serdecznika, kozłek lekarski, aronia, dzika róża, czosnek, miłorząb japoński, melisa,
- Oxymel na drogi moczowe i nerki: żurawina, nawłoć, pokrzywa, liść brzozy, macierzanka, natka pietruszki, jarzębina, czarny bez, jałowiec, kwiat wrzosu, kwiat bzu czarnego, kwiat kocanki, skrzyp
- Oxymel świąteczny (Christmas Oxymel): laska cynamonu, imbir, kurkuma, goździki, anyż, wanilia, cytrusy
Oczywiście wyżej wymienione zioła i inne składniki stanowią listę otwartą, dodatków może być mnóstwo. Możemy użyć jednego zioła lub łączyć po kilka. Należy tylko pamiętać, aby używać ziół, które znamy i jesteśmy pewni, że nam nie zaszkodzą. Poza tym muszą to być surowce zbierane w czystej okolicy lub kupione bio.
Receptura i domowa produkcja
OXYMEL = ocet naturalny + miód + zioła+ warzywa (owoce) + przyprawy
W zależności od tego, jaki efekt zdrowotny chcemy osiągnąć, możemy stosować oxymel powstały na bazie różnego rodzaju ziół, przypraw, owoców i warzyw. Nie ma jednego przepisu na oxymel, są ich setki, a nawet tysiące i każdy będzie dobry. Ważne są tylko dobrej jakości składniki, najlepiej ekologiczne i każdy może przygotować dla siebie oxymel w domu.
Ocet użyty do oxymelu powinien być naturalny, żywy, niepasteryzowany (na pewno nie może to być ocet spirytusowy). Może to być ocet jabłkowy, z kwiatów bzu czarnego, geranium, tymianku, szałwii, malin czy inny, zrobiony samodzielnie w domu lub kupiony dobrej jakości bio.
Miód koniecznie naturalny, najlepiej ekologiczny, np. lipowy, spadziowy, gryczany, tymiankowy, akacjowy, malinowy, nawłociowy, taki jaki lubimy i mamy.
Reszta to dodatki wzmacniające moc oxymelu (przykłady wyżej w punkcie „zioła i przyprawy oxymelowe”).
Prześledziłam wiele przepisów na oxymel z różnych stron świata. Zaobserwowałam, że stosowane są różne metody maceracji i proporcje octu i miodu. Na zachodzie stosuje się więcej miodu , a mniej octu, proporcje są tu najczęściej takie, że daje się 2 części miodu i 1 część octu (ale są też przepisy nawet 5:1 i więcej na rzecz miodu). Tu z reguły maceruje się wszystko razem, tzn. od razu łączy się miód z octem i pozostałymi składnikami.
W Polsce z reguły odwrotnie, dodaje się więcej octu i mniej miodu (ja najczęściej daję 30%-40% miodu). Można zrobić bardziej lub mniej słodki oxymel (w przypadku uczulenia na miód i wegan można dodać syrop z agawy). Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i zdrowotnych. U nas najczęściej spotyka się przepisy z maceracją składników na samym occie i dopiero po odcedzeniu składników stałych łączy się płyn z miodem.
Każdy sposób jest dobry, przecież na świecie są tysiące przepisów na oxymel.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przykładowe przepisy na oxymel
Oxymel uniwersalny na wzmocnienie i przeziębienie
Składniki:
• ocet żywy jabłkowy - 1 litr
• ocet żywy szałwiowy (może być tylko jabłkowy) - 1 litr
• miód naturalny - 500 - 700 ml
• świeże zioła: tymianek, szałwia, hyzop, geranium liście, rozmaryn, majeranek, natka pietruszki, liście laurowe świeże (opcjonalnie suche)
• papryka chilli - kilka
• czosnek - 2 - 3 główki
• chrzan, imbir świeży, kurkuma świeża, pieprz
• cynamon cejloński – laska 1 - 2 sztuki
• goździki – kilka
Użyte składniki są propozycją, skład może być za każdym razem trochę inny. Podstawa to dobry naturalny żywy ocet, dużo ziół, warzyw i przypraw o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, rozgrzewającym i wzmacniającym naszą odporność oraz dobry naturalny miód.
Wszystkie zioła umyć i osuszyć. Kurkumę, imbir, chrzan, czosnek i zioła posiekać drobno. Wrzucić posiekane składniki do dużego słoja. Zalać octem, tak aby wszystkie składniki były przykryte.
Można użyć tylko octu jabłkowego (najważniejsze, żeby to był ocet żywy, naturalny) lub też innego octu wykonanego ze składnika o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym np. ocet tymiankowy, szałwiowy czy z geranium.
Słój zakręcić i odstawić do maceracji na minimum 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, najlepiej zostawić nawet na 6 tygodni. Codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie odcedzić na sicie wszystkie składniki i dobrze je odcisnąć. Do odcedzonego płynu dodać miód i dokładnie wymieszać. Przelać do butelek i używać w razie potrzeby.
Zastosowanie:
Profilaktycznie i zapobiegawczo w okresie jesienno-zimowym stosuje się łyżkę oxymelu 1-2 razy dziennie. W początkowym stadium przeziębienia łyżkę co 2 godziny, a podczas infekcji łyżkę 3-4 razy dziennie.
Oxymel z dziką różą wzmacniający układ odpornościowy
Składniki:
• miód naturalny - 400 g
• ekologiczny ocet jabłkowy (lub różany) - 400 g
• owoce dzikiej róży (całe) - 1-2 garści
• kawałek imbiru wielkości kciuka
• laska cynamonu - 3 sztuki
• tymianek świeży i szalwia - trochę
• słoik (ok. 1 litr)
Owoce dzikiej róży pokroić na pół, zioła drobno posiekać. Wlać miód i ocet do czystego (wcześniej wyparzonego) słoika i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie dobrze wymieszać. Odstawić na 6-8 tygodni w ciemne chłodne miejsce, codziennie zamieszać drewnianą lub plastikowa łyżką lub wstrząsnąć słoikiem. Po tym czasie przecedzić i przelać do butelki, przechowywać w lodówce. Resztki po odcedzeniu oxymela z dziką różą można wysuszyć, rozdrobnić i dodawać do herbatek lub zmielić na drobno i dodawać do owsianek.
Składniki:
•miód - 200 g
•ocet jabłkowy - 100 g
•ocet lawendowy - 100 g
•świeże ziele złocienia maruny (liście i kwiaty) - 100 g
•sól - 1/2 łyżeczki
•słoik (o pojemności 0,5 litra)
Ziele złocienia maruny posiekać i włożyć do słoika. Miód wymieszać z octem jabłkowym i lawendowym (może być tylko jabłkowy) oraz solą, powstałą mieszaniną zalać złocienia maruna. Zakręcić słoik, przechowywać w chłodnym miejscu. Przez 2 tygodnie codziennie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką lub wstrząsnąć słoikiem.
Zastowowanie:
Przy bólach głowy stosować 3 razy dziennie 1 łyżeczkę oxymelu razem z zielem (ziele dobrze przeżuć). W ramach profilaktyki migreny można stosować 1 łyżkę stołową oxymela dziennie przez miesiąc. Złocień maruna jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych ziół na migrenę. Jego działanie przeciwbólowe jest znane od starożytności. Współczesne badania zdają się je potwierdzać.
Składniki:
• malina świeża - 300 g
• imbir korzeń - duży kawałek
• kurkuma świeża - kilkanaście sztuk
• geranium liście - kilka
• ocet z kwiatów bzu czarnego - 0,5l
• ocet z geranium - 0,5l
• miód lipowy - 300-500 g
• słoik o pojemności 1,5
Maliny wsypać do słoika o pojemności 1,5 l, dodać drobno pokrojony imbir i kurkumę, posiekane liście geranium. Zalać octem z kwiatów bzu czarnego i geranium. Ostawić na minimum 3 tygodnie (nawet do 6 tygodni) do maceracji w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu przemieszać lub wstrząsnąć słojem. Części stałe odcedzić i odcisnąć, a powstały płyn połączyć z miodem i wymieszać do połączenia się składników. Przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie:
Spożywać 3-4 razy dziennie w trakcie przeziębienia lub profilaktycznie 1 łyżkę dziennie. Oxymel ten też może być świetnym dresingiem do sałatek.
Oxymel wsparcie dla nerek i dróg moczowych
Składniki:
• świeża żurawina - 200 g
• świeże ziele nawłoci - 100 g
• świeża pokrzywa - 100 g
• ocet naturalny z nawłoci (można użyć octu jabłkowego) - 1 l
• miód naturalny (np. spadziowego lub nawłociowego) - 300-400 g
• słoik o pojemności 1,5
Żurawinę pociąć na kawałki (lepiej będzie się macerowała). Przełożyć do słoika, dodać posiekane ziele nawłoci z kwiatami i posiekaną pokrzywę. Zalać octem z nawłoci. Słoik zakręcić i pozostawić do maceracji na około 3-4 tygodnie, następnie odcedzić, odcisnąć dobrze płyn i połączyć z miodem. Przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie:
Spożywać 3 razy dziennie jako kurację przez miesiąc lub profilaktycznie 1 łyżkę dziennie.
Przeciwwskazania:
Tradycyjny oxymel zawiera miód pszczeli. Jeżeli jesteśmy uczuleni na produkty pszczele, to nie powinniśmy spożywać oxymelu.
Przeciwwskazania: ostre choroby żołądka, takie jak wrzody żołądka, zapalenie okrężnicy i wrzody podrażnienia przełyku z powodu refluksu lub po wymiotach.
Przykłady zastosowania w kuchni:
• kuracja izotoniczna lub detoksykująca
• dodatek do tłustych potraw - usprawnia trawienie, zapobiega wzdęciom
• przyprawa do mięs – z racji swojego „gorącego” składu, oxymel rozgrzewa organizm od wewnątrz
• do zrobienia pysznej marynaty
• orzeźwiający i smaczny napój bezalkoholowy
• dressing do sałatek z oxymelem ziołowym np. tymiankowym
Nieoczywiste pomysły na wykorzystanie oxymelu
Dressing z oxymelem tymiankowym
• oxymel tymiankowy (lub inny ziołowy) 1-2 łyżki
• oliwa z oliwek extra virgin - 2 i 1/2 łyżki
• sól - 1/2 łyżeczki
• pieprz - trochę
• ewentualnie trochę wody
Wszystkie składniki wymieszać razem i powstałym dressingiem polać sałatkę.
Resztki po odcedzeniu oxymela można wykorzystać do zrobienia pysznej domowej musztardy.
Składniki:
•zioła i warzywa po oxymelu - 150 g
•gorczyca biała i czarna - 350 g
•jabłka pozostałe po zrobieniu octu - 300-350 g
•szara reneta pieczona (duża) - 1 szt.
•sól - 1-2 łyżka
•miód naturalny - 3 łyżki
•pieprz - 1/2-3/4 łyżeczki
•olej słonecznikowy - 1 łyżka
•białe wino wytrawne do namoczenia gorczycy - 100-150 ml
Gorczycę przepłukać na sicie, przełożyć do miski. Zalać białym winem i odstawić na kilka godzin (można i na 1-2 dni). Jabłka po zrobieniu octu odcedzić, pieczone jabłko pozbawić gniazda nasiennego (skórkę zostawić) , odcisnąć zioła i warzywa po zrobieniu oxymelu uniwersalnego na wzmocnienie i przeziębienie. Gorczycę przełożyć do dobrego blendera lub malaksera, zmiksować trochę. Dodać jabłka i „resztki” po oxymelu, zmiksować. Dodać przyprawy sól, pieprz, miód i olej. Zmiksować na gładko. Doprawić ewentualnie do smaku. Przełożyć do słoiczków. Przechowywać w ciemnym miejscu. Musztarda domowa nie zawiera octu spirytusowego tylko same naturalne składniki. Musztarda jest pyszna i zdrowa, z czasem dojrzewa i nabiera jeszcze lepszego smaku.
Po mocnym odciśnięciu wszystkich użytych do oxymela uniwersalnego na wzmocnienie i przeziębienie ziół i warzyw (np. tymianek, szałwia, hyzop, geranium, rozmaryn, majeranek, natka pietruszki, liście laurowe, papryka chilli, czosnek, chrzan, imbir, kurkuma, cynamon cejloński laska, goździki) rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni (termoobieg).
Suszyć kilka godzin, do momentu aż wszystko będzie suche. Czas suszenia zależy od stopnia rozdrobnienia składników. Suche składniki zmielić za pomocą blendera lub młynka.
Zastosowanie:
Powstanie ciekawa, ostra, pachnąca ziołami, kurkumą, imbirem i chili przyprawa w duchu zero waste. Możemy nią doprawiać różne dania zupy, sosy, curry, pasty czy sałatki.
To tylko kilka przykładów na wykorzystanie oxymeli w kuchni, dajmy się ponieść czasami wyobraźni i nie bójmy się eksperymentować. Gorąco zachęcam do eksperymentowania w domu w swojej kuchni oraz do stworzenia swojego własnego oxymela na zdrowie.
Bibliografia:
„Das große Buch vom OXYMEL” GABRIELA NEDOMA
https://www.oxymel.de/was-ist-oxymel/
https://www.dr-kappl.de/oxymel/
https://www.smarticular.net/oxymel-essig-honig-tinktur-heilgetraenk-selber-machen
https://www.wachs-hoedl.com/oxymel
https://zerowaste-laden.at/blog/oxymel-natuerlicher-immun-booster/
https://www.br.de/br-fernsehen/sendungen/wir-in-bayern/ratgeber/kraeuter-oxymel-heilen-rezept-sauerhonig-monika-engelmann-100.html
https://kruut.de/pages/oxymel
https://www.bergwelten.com/a/kraeuter-oxymel-sauerhonig
https://journalofethnicfoods.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42779-022-00127-6
https://www.pracowniaziol.pl/historia-farmacji-i-medycyny/
Oxymel - Ein natürliches Mittel zur Stärkung des Immunsystems: Alles über die Wirkungsbereiche und Heilkräfte! Inkl. Rezepte und Heilkräuter Einmaleins Theresa Müller
Oxymel - Ein Wundermittel aus Honig und Essig - Wie es die Darmgesundheit fördert und das Immunsystem stärkt + Bonus 10 Rezepte mit Oxymel Selina Nowak
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 25 Lato 2023
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.