Musztarda oxymelowa zero waste
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
gorczyca biała i czarna - 350 g
jabłka po zrobieniu octu - 300-350 g
szara reneta pieczona (duża) - 1 szt.
sól - 1-2 łyżka
pieprz - 1/2-3/4 łyżeczki
olej słonecznikowy - 1 łyżka
białe wino wytrawne do namoczenia gorczycy - 100-150 ml
Dodatkowe informacje:
Mója oxymel zawierał: świeży tymianek, szałwię, hyzop, geranium liście, rozmaryn, majeranek, natkę pietruszki, liście laurowe świeże, paprykę chilli, czosnek, chrzan, imbir świeży, kurkumę świeżą - sporo, cynamon cejloński - laskę i goździki. Skład może być różny i wszystko można dodać do musztardy. Składniki te dodają aromatu i niepowtarzalnego smaku.Sposób przygotowania:
Przygotować pozostałe składniki: jabłka po zrobieniu octu odcedzić, pieczone jabłko pozbawić gniazda nasiennego (skórkę zostawić) oraz odciśnięte zioła i warzywa po zrobieniu oxymelu https://gotujwstylueko.pl/przepisy/oxymel-zwany-starozytnym-antybiotykiem
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.