Oxymel z dziką różą
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
ocet jabłkowy dobrej jakości niepasteryzowany (najlepiej domowy) - 400 g
owoce dzikiej róży - 2 garści
imbir świeży - kawałek
tymianek świeży - kilka gałązek
cynamon cejloński laski - 3 szt.
słoik o pojemności 1 l
Dodatkowe informacje:
Owoce dzikiej róży koncentrują 4 razy więcej witaminy C niż cytryny, zawierają również beta-karoten, antyoksydanty (likopen, flawonoidy) i minerały (cynk, żelazo, fosfor).Oksymel z dziką różą ma działanie tonizujące, przeciwzapalne i wzmacniające odporność.
Sposób przygotowania:
Miód i ocet jabłkowy (można użyć też innego octu żywego niepasteryzowanego np. z owoców dzikiej róży) wlać do wyparzonego słoika i wymieszać do połączenia się składników.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.