Oxymel, zwany starożytnym antybiotykiem
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
ocet żywy szałwiowy (może być tylko jabłkowy) - 1 litr
miód naturalny - 500-700 ml
świeży tymianek - garść
szałwia liście świeże - garść
hyzop - garść
geranium liście - garść
rozmaryn - kilka gałązek
majeranek gałązki - kilka
liście laurowe świeże (opcjonalnie suche) - kilka
papryka chilli - kilka
czosnek - 2-3 główki
chrzan - kawałek
imbir świeży - duży kawałek
kurkuma świeża - sporo
cynamon cejloński - laska
goździki - garść
Dodatkowe informacje:
Oxymel (łac. oxymelli czyli ocet i miód), to znana od wieków (już sam Hipokrates leczył oxymelem), często sporządzana w klasztorach mieszanka octu jabłkowego z miodem oraz w zależności od celów terapeutycznych innych naturalnych składników wzmacniających odporność i ogrzewających organizm.Oxymel nazywany bywa ognistym cydrem, syropem ziołowym, naturalnym antybiotykiem. Warto go mieć w swojej domowej apteczce. Oxymel zrobiony na bazie octu żywego to naturalny probiotyk, posiadający dodatkowo wszystkie właściwości macerowanych w nim ziół, przypraw, warzyw i innych składników.
Sposób przygotowania:
Użyte składniki są propozycją, skład może być za każdym razem trochę inny. Podstawa to dobry naturalny żywy ocet, dużo ziół, warzyw i przypraw o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, rozgrzewającym i wzmacniającym naszą odporność oraz dobry naturalny miód, no i oczywiście trochę czasu na macerację.
Słój zakręcić i odstawić do maceracji na minimum 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, najlepiej zostawić nawet na 6 tygodni. Codziennie wstrząsnąć słojem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.