Składniki:
gotowy zakwas - 8 dag
mąka żytnia typ 720 - 10 dag
podpiwek ( napój) - litr
Składniki na ciasto
żurek na podpiwku - 64 dag
mąka pszenna chlebowa typ 750 - 40 dag
oliwa najlepiej z oliwek - 1/20 litra
podpiwek ok. - 1/3 litra
sół kamienna - 1.2 dag
drożdże - 1.5 dag
Dodatkowe informacje:
Trochę ważnych informacji.Jeżeli się nie posiada doświadczenia w sporządzaniu właściwego zakwasu zalecam pozyskanie go z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość do sporządzenia żurku, poza tym musi być właściwa jakość tego zakwasu, bo jest on podstawą do prawidłowego rozmnażania kultur bakteryjnych w żurku. Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub kupić gotowy napój. (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy")
Zastosowany w technologii produkcji chleba żurek i do jego wytworzenia podpiwek podnosi poza właściwościami zdrowotnymi, zdecydowanie walory smakowe i znacznie przedłuża świeżość wyprodukowanego chleba. Proces technologiczny chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wspaniałe efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek.
Sposób przygotowania:
Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość ciasta regulować dodawanym podpiwkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu zbiajać ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko dowolnie ponacinać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godz. w zależności od temperatury otoczenia. Dobrze jest w okresie zimowym pozostawić przy grzejniku, lub w innym ciepłym miejscu. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę wodą pędzelkiem lub posypać wierzch mąką. Piec około 50 min. w temp. 210 °C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.