Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicySzybko Tanio SmacznieProfil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

Szybko Tanio Smacznie Szybko Tanio Smacznie

168

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

229

Ilość polubionych przepisów

154

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 23299
Punkty wymienione na nagrody: 0
Pozycja w rankingu: 27

Otrzymano:

Prowadzę bloga szybkotaniosmacznie.com

IDEA
Ma być szybko, tanio i smacznie. Co to oznacza?
Szybko – nie mam na myśli przygotowywania obiadu w 5 minut, ale nie prowokuję też do spędzania przy garnkach połowy dnia. Od dłuższego czasu zwracamy również uwagę na aspekt zdrowotny prezentowanych potraw, jak również lokalność i sezonowość produktów, z których są stworzone.
Tanio – nie potrzebujesz marcepanów, najdroższej belgijskiej czekolady, kawioru czy homara, żeby przygotować coś pysznego, wykwintnego, przy zachowaniu najwyższych standardów kulinarnych.
Smacznie – kreujemy spektrum smaków możliwie szerokie, czyli tak, aby każdy z odwiedzających blog mógł znaleźć coś dla siebie. Wśród prezentowanych przepisów znajdziecie inspiracje kulinarne z całego świata, najprzeróżniejsze mariaże smaków i produktów tworzące mapę podniebienia, którą chcemy się z Wami podzielić.

Ostatnio dodane przepisy:

  • Pieczony ser manouri

  • Pasta z fasoli i awokado

  • Cukiniowe spaghetti z zielonym sosem

  • Krewetki z papryką, czosnkiem i winem

  • Czekoladowe ciasto na zimno (z budyniem z kaszy manny)

  • Zupa krem z czerwonej fasoli

  • Marynarski kociołek

  • Roszponka z pomarańczą, fetą i słonecznikiem

  • Sałatka z buraków i wiśni

  • Pasta kanapkowa z sera feta

  • Zielona fasolka z kiełbaskami

  • Rozgrzewająca zielona herbata

  • Fritata z cukinią, pieczarkami i fetą

  • Bezglutenowe ciasto migdałowe

  • Pasta z wędzonego łososia

  • Proteinowe ciacho z bananami i daktylami

  • Rieska - ziemniaczane chlebki z Finalndii

  • Mus z łososia

  • Pasta fasolowa z quinoa

  • Szpinakowy mix

  • Łosoś zapiekany pod szpinakiem i mozarellą

  • Papryki w sosie orzechowym

  • Zupa z batatów

  • Svampsoppa - szwedzka zupa grzybowa

  • Sos buraczkowo-chrzanowy

  • Terrina z łososia

  • Tarta z czerwoną kapustą

  • Pasztet z dziczyzny

  • Wegański sos bolognese

  • Pomidorowa z mlekiem kokosowym i parmezanem

  • Koktajl zdrowotny - cytryna, imbir i miód!

  • Szybka zupa kalafiorowa

  • Coleslaw z wegańskim, orzechowym sosem

  • Bananowe-cynamonowe naleśniki

  • Zupa z kasztanów

  • Budyń czekoladowy z kalafiora

  • Schab pieczony w soli

  • Zupa krabowa z Büsum

  • Koktajl malinowo - limonkowy

  • Sałatka z miętowym sosem

  • Pasta z ciecierzycy i pomidorów

  • Koktajl z rzodkiewek

  • Cebulowa tarte flambée (bez glutenu). Prosto i smacznie

  • Kalafiorowo-brokułowy tabbouleh na ostro. Z ciecierzycą, ogórkiem i pomidorem.

  • Lussekatter - szwedzkie bułeczki adwentowe z szafranem i rodzynkami

  • Ciasto szafranowo - miodowe z migdałami. Taki prawie piernik!

  • Lohikeitto - fińska zupa z łososia

  • Ciasto z tahiną i koniakiem. Tak pachną Święta!

  • Śledź po wielkopolsku

  • Drożdżowe, waniliowe bułeczki ze świeżą żurawiną i cynamonową kruszonką

  • Koktajl świąteczny

  • Koktajl bananowo-daktylowy

  • Wigilijne pierogi z pieczarkami i orzechami

  • Aromatyczne curry ze słodkimi ziemniakami, kalafiorem, pomidorami i marchewką

  • Owocowy dodatek do musli

  • Kanapka z kurczakiem, pesto z pomidorów i rukolą

  • Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

  • Jajka pieczone w awokado

  • Sałatka z ogórków kiszonych, nektarynki, winogron i selera

  • Grzanki z masłem śliwkowym i tymiankiem

  • Naleśniki z jabłkami

  • Śniadaniowy koktajl owsiany z marchewką, pieczonym jabłkiem i bananem

  • Tzatziki - sos idealny

  • Sałatka z ciecierzycy, pistacji i rodzynek

  • Ekspresowy krem z cukinii z czosnkiem

  • Surówka z marchwi z chrzanem

  • Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

  • Kawa mrożona z lodami

  • Chutney morelowy

  • Kurczak z brzoskwiniami i ryżem

  • Bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym i bananami

  • Sałatka śródziemnomorska z bulgurem, pomidorami i oliwkami

  • Kopytka z kurkami

  • Galaretka z mleka migdałowego i soku jabłkowo-porzeczkowego

  • Wegański krem o smaku kawowo-kokosowym

  • Wegańskie lody bananowo - nektarynkowe z chia

  • Hummus z cukinii

  • Wegański chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem

  • Ciasto pomidorowe z kremem i owocami

  • Chia fresca

  • Chłodnik arbuzowo - melonowy

  • Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół

  • Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką

  • Bezglutenowe ciasto z jagodami

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i zielonym groszkiem

  • Wegański serek kokosowo-bananowy

  • Łosoś w marynacie musztardowo-koperkowej

  • Chleb z musli i cukinią

  • Naleśniki z farszem z maku i mascarpone

  • Woda detox

  • Kolorowa quinoa z pastą z bobu

  • Sałatka z selera i jabłka z orzechami

  • Mrożona herbata rumiankowa

  • Wołowe klopsiki z daktylami

  • Pierogi z kremem rabarbarowym

  • Pudding chia z mlekiem kokosowym i sokiem z aronii

  • Domowa lemoniada

  • Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami

  • Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym

  • Ciasto z winem musującym i białą czekoladą

  • Salsa słonecznikowa

  • Jogurtowy chłodnik z cukinii i awokado

  • Pieczony łosoś ze słonecznikową salsą

  • Sałata z bażantem

  • Pulpeciki z indyka z cukinią i marchewką

  • Rozgrzewająca herbata lipowa z  imbirem i konfiturą

  • Wegański serek o smaku pomidorowym z kolendrą

  • Buraczane mufinki

  • Wegańśki koktajl z komosy ryżowej i malin

  • Sałata z czerwonej komosy i pomidorków koktajlowych

  • Ljutica - serbski kechup

  • Kawowe smoothie

  • Smoothie bananowo - orzechowe

  • Faszerowane brzoskwinie

  • Tarta z wędzonym łososiem

  • Pasta jajeczna

  • Sakiewki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowym

  • Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem

  • Bulion z marchewką i białą fasolą

  • Orzeźwiająca sałatka z arbuza

  • Krem marchewkowy z imbirem, chilli i kaszą jaglaną

  • Kolonialna zupa z kurczaka

  • Jogurtowe ciasto z jabłkami

  • Domowe pesto z rukoli

  • Smoothie malinowe z płatkami jaglanymi

  • Greckie lody z białą czekoladą

  • Hawajskie smoothie bez laktozy

  • Smoothie arbuzowe

  • Smoothie melonowe z mango

  • Domowe muesli

  • Bulion z pieczarkami, brokułami, marchewką i kaszą jaglaną

  • Bezglutenowe czekoladowo-cynamonowe ciasteczka z mąki migdałowo-kokosowej

  • Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny

  • Szpinakowe smoothie bez laktozy

  • Zwijańce z lazanii z dynią i migdałami

  • Sałatka

  • Wegański sos pomidorowy

  • Ekspresowa sałatka z pomidorków

  • Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym

  • Puding piernikowy z kaszy jaglanej

  • Cynamonowy placek z jabłkami

  • Ciasto pomarańczowo - migdałowe bez jajek

  • Krem z dyni i batatów

  • Domowa pasta z kurczaka

  • Kurczak z brzoskwiniami w sosie curry

  • Nalewka imbirowa

  • Sałata z domowym sosem mango

  • Sałatka z komosy, pieczarek i kolendry

  • Polędwica wieprzowa w przyprawie gyros z warzywami z kaszą jaglaną

  • Domowe frytki z pietruszki i marchewki z lubczykiem

  • Ciasto jabłkowo - marcepanowe z migdałami i sosem marcepanowym (bez glutenu, bez mleka)

  • Śniadaniowa owsianka z czerwonej quinoa z jabłkiem i migdałami (bez glutenu, bez laktozy)

  • Szybka sałatka buraczana

  • Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną

  • Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek i laktozy.

  • Kremowa zupa ze szpinaku

  • Sałatka z quinoa, pomarańczy, imbiru, orzechów, suszonych owoców i miodu

  • Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami

  • Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej

  • Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami

  • Tarta czekoladowo - migdałowa (bezglutenowa)

  • Zupa dyniowo-paprykowa

  • Batonik muesli - zdrowa przekąska

  • Kremowa zupa pomidorowa z soczewicy (bez glutenu, bez laktozy)

  • Budyń jaglany. Gruszkowy. (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek)

  • Sałatka z komosy, pomelo i mięty (bez glutenu, bez laktozy)

  • Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy.

  • Czerwona fasola, quinoa i marchewka. Przepyszne obiadowe klopsiki

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika Szybko Tanio Smacznie
lubi 81 użytkowników.


Przepisy polubione przez Szybko Tanio Smacznie

  • Pasztet z selera, batatów i cieciorki z pomidorami

  • Zupa krem z pieczonej papryki z mlekiem kokosowym

  • Trufle orzechowo migdałowe z karobem w maku

  • Pudding z chia z truskawkami i pistacjami

  • Kokosowo - jaglane ciasto ze śliwkami

  • Czekoladowe ciasto z ciecierzycy - wegańskie :)

  • Ciasteczka z masła orzechowego - tylko 3 składniki :)

  • Maślane kulki owsiane - bez pieczenia

  • Naleśniki podwójnie kasztanowe

  • Galaretkowiec

  • Ser z ziemniaka i marchewki

  • Kotlety moc warzyw

  • Wegańskie lody bananowe z mlekiem migdałowym

  • Orzechowe smoothie z baobabem

  • Wegańskie ciasteczka z musem z pestek moreli

  • Czekoladowe kulki maca

  • Risotto szpinakowe z łososiem i szparagami

  • Wegetariańska pizza z ziemniaków

  • Gofry z mąki teff

  • Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

  • Złote mleko

  • Sos ze świeżych, leśnych grzybów

  • Fasolka szparagowa inaczej

  • Herbata Jogina

  • Chleb na zakwasie

  • Mazurek czekoladowy

  • Wielki zielony słoik - Twoja porcja witamin i minerałów na cały dzień

  • Wiosna tuż tuż koktajl z kiełkami inspirowany książką Zielone Koktajle 365 przepisów

  • Prosty ale efektowny koktajl z mrożonymi owocami

  • Szpinak z wodą kokosową to idealne połączenie smakowe, sprawdź!

  • Lody z pieczonej dyni

  • Koktajl z rzodkiewką

  • Szybka zapiekanka z brokułem, pieczarkami i makaronem

  • Jaglane babeczki z superfoods i malinami

  • Waniliowy tofurnik na zimno

  • Torcik kokosowy na zimno z masą amarantusową

  • Lemoniada bazyliowa

  • Napój kawowy śniadaniowy

  • Papryki w sosie orzechowym

  • Banan na szybki deser

  • Naleśniki z mąki gryczanej

  • Czereśniowo-migdałowy orkiszowy serniczek

  • PIERWSZA ZUPKA DYNIOWA

  • Ciasto amarantusowe z polewą czekoladową

  • Chleb Czeski na podpiwku!

  • Paella misz masz

  • Babeczki pomarańczowe

  • Koktajl redukujący tkankę tłuszczową brzucha

  • Truskawkowo - żurawinowy lodowy deser, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

  • Koktajl, który musisz skosztować, po prostu BAJKA

  • Słoneczny koktajl

  • Marmolada śliwkowo-imbirowa

  • Domowy ser z jogurtu

  • Malinowy koktajl energetyzujący

  • Zielony koktajl, odporność, detoks, regeneracja komórek

  • Kuskus z bakaliami

  • Dip cynamonowy do warzyw

  • Koktajl miętowo-bananowy

  • Dżem dyniowo-pomarańczowy

  • Babeczki renifery Rudolfy

  • Placuszki z fasolki mung

  • Gryczane placki z grzybami

  • Spaghetti mocno pomidorowe

  • Sok z pigwy

  • Koktajl wieloowocowy

  • Tarta jaglana z dżemem z suszonych moreli

  • Rozgrzewająca sałatka z czerwonej kapusty

  • Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną

  • Sałatka z dyni, papryki z fasolą adzuki

  • Pigwowiec w zalewie

  • Lekka sałatka

  • Naleśniki z buraczkami

  • Sałatka z pomidorów i awokado

  • Budyń z musem owocowym

  • Batoniki czekoladowe z orzechami i słonecznikiem

  • Warzywna zupa z makaronem

  • Makaron z sosem mięsnym

  • Makaron z młodym jęczmieniem i warzywami

  • Zimowa herbata pomarańczowo-waniliowa

  • Kruche ciasto z budyniem czekoladowym

  • Trójsmakowy budyń jaglany

  • Komosa ryżowa na słodko

  • Kluski ziemniaczane z dynią i koperkiem

  • Czekoladowe trufle z malinową posypką :)

  • Pasta jaglana z wędzoną makrelą

  • Chałwowe amarantuski

  • Domowy kisiel żurawinowy

  • Truskawkowa tarta z budyniem

  • Czekoladowy torcik z fasoli z galaretką porzeczkowo-kokosową

  • Kruche krówki czekoladowe

  • Rogale francusko-drożdżowe

  • Szybka surówka z czerwonej cykorii

  • Zapiekanka z ryżu i jabłek

  • Chłodnik truskawkowo-morelowy z ryżem

  • Różane batoniki z nerkowców

  • Placki z algami i kapustą

  • Makaron z porem i boczkiem

  • Placki twarogowe

  • Rozgrzewająca dyniowa latte

  • Jaglano-marchewkowy pudding z truskawkowym sosem

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet