Placek po węgiersku
Bożena O.Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs z oliwą Ghee Bio Planete, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, wołowina, nabiał krowi
Składniki:
cebulka - 1 szt.
marchewka - 2 szt.
papryka - 1 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
czosnek - 1 szt.
woda - 1 i 1/2 litra
oliwa Ghee Bio Planete - 4 łyżki
ziemniaki - 6 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 2 łyżki
sól, pieprz, lub też inne przyprawy - 1 do smaku
oliwa do smażenia Ghee Bio Planete - 8 łyżek
Sposób przygotowania:
Przygotowuję sobie garnek z wodą potrzebną do dalszego duszenia mięsa, dodaję tam wszystkie przyprawy i warzywa, następnie przekładam tam też podsmażone mięso i całość ma się dusić przez 1,5 h .Oczywiście należy pamiętam o tym , aby od czasu do czasu mieszać nasz gulasz.
Papryka w moim gulaszu jest pokrojona w kostkę, cebulka drobno posiekana zostaje podsmażona na złoty kolor , marchewka zaś ma kształt drobnej kosteczki .
Pod koniec duszenia dodaję ok 4 łyżki oliwy Ghee Bio Planete, dzięki której danie zyskuje na dobrym smaku .
Na sam koniec dodaję mąkę pszenną rozmieszaną z wodą , aby gulasz zyskał gęściejszą konsystencję.
Gulasz mamy zatem gotowy :)
Cebulę obieram, drobno siekam i dodaję do startej masy ziemniaczanej. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodając też jajko i 2 łyżki mąki / czasem i więcej można/ . Teraz pozostaje jedynie dokładnie wymieszać i szykować się do smażenia.
Do patelni rozgrzej wlewam oliwę Ghee Bio Planete i smażę placki z obu stron na złoty kolor. Ta oliwa sprawia, ze placki są wyjątkowo smaczne :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.