Tarta z malinami i budyniem
Grochowska NutritherapyRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
mąka kokosowa - 50 g
mąka z tapioki/ ziemniaczana - 2 łyżki
ksylitol - 40 g
żółtko (jedno do ciasta) - 5 żółtek
masło klarowane - 100 g
mleko kokosowe (aroy-d/real thai) - 500 ml
ksylitol do masy - 3 łyżki
wanilia laska/ lub ekstrakt - 1 do smaku
mąka z tapioki/ ziemniaczana - 55 g
maliny szklanka
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe zagotować razem z wanilią i odstawić. Ksylitol utrzeć z żółtkami, dodać mąkę z tapioki (lub ziemniaczaną). Po wymieszaniu dodać 100ml wrzącego mleka i zmiksować. Otrzymaną masę dodać do mleka i zagotować, cały czas mieszając. Gotować i mieszać do zgęstnienia, następnie odstawić i poczekać do wystudzenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.