Tort Ferrero Rocher
9anetka9Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
fruktozy bio (lub drobnego cukru) - 1 i 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej bio - 1 łyżka
zmielonych orzechów laskowych - 2 szklanki
gorzkiej czekolady - 30 g
serka mascarpone - 500 g
mlecznej czekolady - 170 g
śmietany kremówki 36% - 70 ml
pralinek Ferrero Rocher - 6 szt.
wafelków do lodów - 4 szt.
Dodatkowe informacje:
Tort robi się cały dzień. Najlepiej jakby postał w lodówce całą noc. Jest bardzo słodki, więc można zmniejszyć ilość nutelli w kremie i zastąpić część serkiem mascarpone. Pięknie wygląda i smakuje jak pralinki Ferrero Rocher :)Sposób przygotowania:
W misce ubijamy 6 białek, pod koniec dodajemy stopniowo fruktozę, mąkę i miksujemy. Delikatnie mieszamy ze zmielonymi, podpieczonymi na patelni orzechami laskowymi ( 1 i 1/2 szklanki) i z gorzką czekoladą ( 30g) startą na tarce o małych oczkach.
Masę rozdzielamy na 3 tortownice.
Pieczemy równocześnie przez 1h 15min w 150'C
Lepiej, żeby bezy były bardziej płaskie niż wyrośnięte.
W misce miksujemy na jednolitą masę serek mascarpone (500g) i nutellę (400g). Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę mleczną ( 100g) i podpieczone orzechy laskowe ( pół szklanki).
Przykrywamy folią, chłodzimy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Na talerzu kładziemy pierwszy blat bezowy i smarujemy grubą warstwą kremu, kładziemy kolejny blat bezowy i smarujemy kremem i z trzecim blatem bezowym robimy to samo. Wyrównujemy krem, aby boki też były zakryte. Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki ( ja chłodziłam 4h).
W garnuszku podgrzewamy śmietanę (70ml) do wrzenia. Dodajemy połamaną czekoladę mleczną ( 70g). Odstawiamy na 2 min, po tym czasie mieszamy. Chłodzimy w lodówce i lekko gęstniejącym polewamy tort.
Smacznego :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.