Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
Jesteś tu:Strona głównaAktualnościKonkursy!Regulamin Konkursu pt. Miss Babeczki 2015
Regulamin Konkursu pt. Miss Babeczki 2015
01 / 12 / 2015

Regulamin Konkursu pt. Miss Babeczki 2015

gotujwstylueko.pl

REGULAMIN KONKURSU

pt. „Miss Babeczki 2015” 


I. Postanowienia ogólne 

1. Organizatorką konkursu „Miss Babeczki 2015” (zwanego dalej „Konkursem”), jest autorka bloga www.zyjezebyjesc.pl - Agnieszka Topczewska-Pińczuk, zwana dalej Organizatorem.

2. Konkurs organizowany jest przy partnerstwie:

2.1. Eko Zdrowie

ul. Warszawska 57, lok. 5

Białystok

2.2. Chris vacus.pl

ul. Szwedzka 23/75
30-324 Kraków

2.3. Bio Planet S.A.

Wilkowa Wieś 7 

05-084 Leszno


2.4. Kinga sp. z o.o. i Wspólnicy Spółka Komandytowa

ul. Gen. Maczka 91

15-691 Białystok

 

zwani dalej Partnerami

3. Regulamin określa zasady i warunki udziału w Konkursie.

 

II. Cel konkursu

 

1. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszego przepisu 2015 roku na babeczkę – co w efekcie pozwoli jego autorce na posługiwanie się tytułem Miss do przyszłorocznego konkursu.

2. Konkurs realizowany jest z okazji 1 urodzin bloga www.zyjezebyjesc.pl, tj. głównego Organizatora.

 

III. Miejsce i czas trwania konkursu

1. Konkurs ogłoszony zostaje w dniu 25.11.2015 r. na stronie internetowej Organizatora: www.zyjezebyjesc.pl.

2. Czas trwania Konkursu obejmuje okres:

  • Etap I poczynając od 10.12.2015 r., od godz. 00.01 do dnia 31.12.2015 r., do godz. 00.00 - zgłoszenie prac.

  • Etap II 01.01.2016 r., od godz. 00.01 do 10.01.2016 r., do godz. 00.00 – wybór 5-ciu zgłoszeń.

  • Etap III od 11.01.2016 r., od godz. 00.01 do 10.02.2016 r., do godz. 00.00 – finał i ogłoszenie wyników.

3. Osoby upoważnione do kontaktu ze strony Organizatora: Agnieszka Topczewska-Pińczuk (aga@zyjezebyjesc.pl).

 

IV. Warunki uczestnictwa w Konkursie

 

1. Konkurs organizowany jest na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.

2. W Konkursie mogą uczestniczyć pełnoletnie osoby fizyczne (zwane dalej „Uczestnikami Konkursu”), które akceptują niniejszy Regulamin i określone w nim zasady.

3. W Konkursie nie mogą brać udziału: Organizator, a także pracownicy firm partnerskich oraz ich najbliższej rodziny (przez członków najbliższej rodziny rozumie się: wstępnych, zstępnych, rodzeństwo, małżonków, rodziców i rodzeństwo małżonków, osoby pozostające w stosunku przysposobienia, jak również znajdujące się pod opieką lub kuratelą).

4. Uczestnictwo w konkursie jest bezpłatne i ewentualne podanie związanych z udziałem danych osobowych jest dobrowolne.

5. Uczestnik może zgłosić do Konkursu TYLKO jedną pracę.

6. Prace zgłaszane do konkursu mogą być wcześniej publikowane w Internecie.

7. Prace zgłaszane do konkursu nie mogą być wcześniej przedstawiane w żadnym innym konkursie ani akcji kulinarnej.

7. Uczestnik dokonuje zgłoszenia oraz potwierdza zapoznanie się i akceptację regulaminu Konkursu „Miss Babeczki 2015” poprzez umieszczenie banerka „Miss Babeczki 2015” na swoim blogu oraz dopisku przy tytule przepisu „kandydatka na Miss babeczki 2015” (banerek można pobrać na akceleratorach przepisów: zmiksowani.pl, http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/miss-babeczki-2015 oraz durszlak.pl - http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miss-babeczki-2015).

8. Uczestnik może także dokonać zgłoszenie oraz potwierdzić zapoznanie się i akceptację regulaminu Konkursu "Miss Babeczki 2015" na portalu www.gotujwstylueko.pl dodając go do kategorii "Konkurs na Miss Babeczki 2015".

9. Z Regulaminem Konkursu na ”Miss babeczki 2015” można zapoznać się na stronie internetowej Organizatora www.zyjezebyjesc.pl w kategorii KONKURSY.

 

V. Zasady i przebieg Konkursu

1. Przedmiotem Konkursu jest przygotowanie przez Uczestnika przepis na (najlepszą jego zdaniem) babeczkę:

a. w którym nie można używać cukru, aromatyzowanych zapachów ani składników posiadających w swym składzie konserwanty,

b. opatrzonego zdjęciem - zdjęcie nie może być poddane postprocesingowi, (dopuszcza się jedynie zmniejszenie wielkości, przykadrowanie i nałożenie znaku wodnego),

2. Przepis można zgłosić poprzez umieszczenie go na własnym blogu z dołączonym banerkiem akcji (banerek można pobrać na akceleratorach przepisów: zmiksowani.pl, http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/miss-babeczki-2015 oraz durszlak.pl - http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miss-babeczki-2015).

a. przepis może być archiwalny, ale TYLKO z 2015 roku,

b. przepis musi posiadać nazwę z dopiskiem "kandydatka na Miss Babeczki 2015".

3. Do konkursu można także zgłaszać przepisy dodane bezpośrednio do serwisu www.gotujwstylueko.pl, w kategorii "Konkurs na Miss Babeczki 2015", które obowiązują takie same warunki jak w pkt. V, podpunkt 1 a-b regulaminu.

4. Organizator nie zwraca kosztów przygotowania prac konkursowych.

5. Do konkursu nie będą dopuszczane wpisy, których treść w części lub całości:

  • narusza godność ludzką,

  • jest sprzeczna z prawem polskim i międzynarodowym,

  • wzywa do nienawiści rasowej, etnicznej, wyznaniowej,

  • propaguje używki lub przemoc,

  • rani przekonania religijne czy polityczne,

  • może mieć negatywny wpływ na wizerunek Organizatora,

  • jest uznawana powszechnie za naganną moralnie, społecznie niewłaściwą
    i naruszającą zasady współżycia społecznego,

  • jest chroniona prawem autorskim,

  • przedstawia ofertę komercyjną lub jest reklamą instytucji/firmy,

  • zagraża fizycznemu, psychicznemu lub moralnemu rozwojowi małoletnich,

  • zawiera wulgaryzmy, słowa niedopuszczalne lub rażące błędy językowe.

6. Organizatorowi przysługuje prawo wykluczenia Uczestników ze skutkiem natychmiastowym
z udziału w konkursie, jak również odmowy przyznania Uczestnikowi nagrody w przypadku, gdy Uczestnik podał nieprawdziwe lub niekompletne dane wymagane niniejszym Regulaminem
i niezbędne do przyznania nagrody, a także w przypadku powzięcia informacji o działaniach sprzecznych z postanowieniami niniejszego Regulaminu.

7. Wykluczeniu z konkursu podlegają również Uczestnicy, co do których Organizator powziął wiadomość, iż nie są autorami zgłaszanych prac albo poddali zdjęcia zgłoszonych przepisów postprocesingowi.

8. Prace nie spełniające wymagań określonych w niniejszym Regulaminie, w tym niezgodne
z celami konkursu, zostaną wyłączone z udziału w konkursie.

9. Konkurs realizowany jest w trzech etapach.

9.1. Etap I – Zgłaszanie Przepisów.

  • Zgłoszeniem do Konkursu jest umieszczenie wpisu na własnym blogu Uczestnika albo w serwisie Gotujwstylueko (zgodnego z założeniami pkt. V Regulaminu), najpóźniej do 31 grudnia 2015 roku, do godz. 00.00.

  • Prace, które zostaną umieszczone po terminie, nie będą brane pod uwagę w etapie kwalifikacyjnym.

9.2. Etap II – Wybór Zgłoszeń.

  • Od dnia 01.01.2016 r. , od godz. 00.01 r. do dnia 10.01.2016 r., do godz. 00.00 Jury wybierze 5 najciekawszych wpisów z przepisami, których autorzy będą walczyć o nagrody finałowe.

  • Etap ten zakończy się do dnia 10 stycznia, kiedy to wyniki tego etapu zostaną opublikowane na blogu www.zyjezebyjesc.pl we wpisie pod tytułem „Konkurs na Miss Babeczki 2015 –finał”.

  • Autorzy wybranych przepisów zostaną powiadomieni o tym fakcie mailowo przez Organizatora.

  • Zdjęcia zakwalifikowanych przepisów winny być nadesłane na adres mailowy Organizatora aga@zyjezebyjesc.pl w ciągu 48 godzin od poinformowania finalisty o zakwalifikowaniu do
    III etapu Konkursu.

  • Zdjęcia przepisów zostaną opublikowane na blogu www.zyjezebyjesc.pl z podpisem wskazującym na adres bloga/imię autora, z którego pochodzą oraz podlinkowaniem do jego bloga.

9.3. Etap III – Finał i ogłoszenie wyników.

  • Finał odbędzie się w dniach od 11.01.2016, od godz. 00.01 r. do 10.02.2016 r., do godz. 00.00 na blogu www.zyjezebyjesc.pl.

  • W finale znajdzie się maksymalnie 5 najciekawszych wpisów z przepisami.

  • Organizator odtworzy w swoich warunkach kuchennych wybrane przepisy na babeczki.

  • W Konkursie prace oceniane będą przez Jury pod względem oryginalności pomysłu i smaku.

  • Przy wyborze „Miss Babeczki 2015” brane będą też pod uwagę komentarze i oceny czytelników bloga www.zyjezebyjesc.pl pod wpisem pod tytułem „Konkurs na Miss Babeczki 2015 – finał”.

  • Decyzje Jury co do kwalifikacji oraz oceny projektów są ostateczne i nie podlegają odwołaniu.

  • Ogłoszenie wyników nastąpi najpóźniej do dnia 10.02.2016 r., do godz. 00.00.



VI. Jury i Nagrody

1. Jury składa się z Organizatora oraz powołanych przez niego degustatorów.

2. Nagrody:

2.1. Wszyscy uczestniczy konkursu otrzymają:

  • Jednorazową zniżkę o wysokości 15% na zakupy ekologiczne w sklepie EkoZdrowie, na stronie http://www.ekozdrowie.net/, ważną od 10.12.2015, od godz. 00.01 r. do dnia 10.01.2016 r., do godz. 00.00,

2.2. Autorzy przepisów zakwalifikowanych do III etapu Konkursu, otrzymają:

  • Jednorazową zniżkę o wysokości 30% na zakupy ekologiczne w sklepie EkoZdrowie, na stronie http://www.ekozdrowie.net/, ważną od 11.01.2016, od godz. 00.01 r. do 10.02.2016 r., do godz. 00.00,

  • Komplet przepięknych włoskich haftów do aranżacji zdjęć kulinarnych od firmy Kinga.

Za komplet haftów uważa się:

- minimum 5 różnych materiałów,

- materiały w różnych kolorach/odcieniach.

2.3.Autor przepisu na babeczki uznanego przez Jury za „Miss Babeczki 2015”otrzyma:

  • Bon o wartości 150 PLN na zakupy ekologiczne w sklepie „EkoZdrowie”, na stronie http://www.ekozdrowie.net/

  • Dodatkowy komplet przepięknych włoskich haftów do aranżacji zdjęć kulinarnych od firmy Kinga

Za komplet haftów uważa się:

- minimum 5 różnych materiałów

- materiały w różnych kolorach/odcieniach

  • Jeden dowolnie wybrany komplet doskonałej bielizny firmy Kinga z całej oferty dostępnej na stronie internetowej www.kinga.com.pl.

Za komplet bielizny uważa się:

- biustonosz oraz figi lub stringi,

- koszulkę,

- gorset oraz figi lub stringi.

  • Zestaw produktów spożywczych od firmy „BIOPLANET”:

- na zestaw składa się: makaron organiczny, ekologiczny makaron Gajewski, olej arganowy, napar rumiankowy, woda kokosowa, ciastka karobowe

  • Zestaw pojemników próżniowych od firmy „CHRIS” (www.vacus.pl):

- na zestaw składają się: 3 pojemniki próżniowe w kształcie misek wraz z ręczną pompką.

  • Zestaw wielokrotnego użytku CLICK1 ufundowany przez autorkę bloga www.zyjezebyjesc.pl:

- na zestaw składają się: klips zamykający, wentyl, ręczna pompka i 5 woreczków do pakowania próżniowego.

4. Laureat nagrody nie może przenieść praw do uzyskania nagrody na osoby trzecie.

5. W przypadku pozyskania dodatkowych funduszy Organizator może przyznać także nagrody i wyróżnienia specjalne tj. inne niż wyróżnione w pkt VI ppkt. 2. Fundatorzy mają prawo określić zasady ich przyznawania, jednakże ostateczna decyzja o ich przyznaniu należy do Organizatora.

6. Oprócz nagród regulaminowych swoje wyróżnienia mogą przyznać sponsorzy honorowi i media patronujące Konkursowi. Rodzaj nagród rzeczowych od sponsorów uzależniony jest od końcowych ustaleń pomiędzy sponsorami a Organizatorem, o czym uczestnicy konkursu zostaną niezwłocznie poinformowani.

7. Jury dokona oceny smakowej na podstawie upieczonych przez Organizatora 5-ciu (pięciu) wybranych do finału i nadesłanych przepisów.

8. Informacja o rozstrzygnięciu Konkursu zostanie umieszczona w kategorii KONKURSY na stronie www.zyjezebyjesc.pl do dnia 10.02.2014 r.

9. Laureat nagrody zobowiązany jest do dostarczenia danych niezbędnych do jej otrzymania (niezwłocznie po ogłoszeniu wyników Konkursu, jednak nie później niż do 26.02.2016 r. ), tj. imię i nazwisko, adres, numer telefonu. Laureat zobowiązuje się przekazać ww. dane Organizatorowi w formie pisemnej, w formie elektronicznej. Nie dostarczenie danych wysyłkowych w wyznaczonym terminie oznacza rezygnację uczestnika z nagrody.

10. Nagrody dla laureatów Konkursu zostaną wysłane Pocztą Polską po ogłoszeniu wyników Konkursu i otrzymaniu danych do wysyłki, jednak nie później niż do dnia 07.03.2016 r.

11. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niemożność odbioru nagrody z przyczyn leżących po stronie laureata Konkursu.

VII. Prawa autorskie

1. Organizator nabywa prawo zdjęć 5-ciu (pięciu) finałowych, nagrodzonych przepisów z chwilą ogłoszenia wyników (od dnia 01.01.2016 roku) - jest to prawo do bezpłatnej licencji obejmującej prawo do wykorzystania, zwłaszcza na następujących polach eksploatacji:

  • publicznego prezentowania na swoim blogu www.zyjezebyjesc.pl w treściach związanych z konkursem „Miss Babeczki2105”, z podaną informacją o autorze/blogu, z którego zdjęcia pochodzą, przy pomocy jakichkolwiek środków technicznych niezależnie od standardu, systemu i formatu,

  • wprowadzania do pamięci komputera i sporządzanie kopii tych zapisów,

  • trwałe lub czasowe zwielokrotnienie komputerowego zapisu w całości lub
    w części jakimikolwiek środkami i w jakiejkolwiek formie,

  • opracowania, aranżacji, przystosowania, zmiana układu lub jakiekolwiek inne zmiany w zapisie komputerowym, z prawem do zwielokrotniania rezultatów tych zmian.

2. Laureat Konkursu ponosi odpowiedzialność za ewentualne naruszenie praw autorskich do nagrodzonej pracy po przekazaniu jej Organizatorowi.

 

VIII. Reklamacje i roszczenia

 

1. Reklamacje co do przebiegu Konkursu mogą być zgłaszane pisemnie na adres mailowy Organizatora z dopiskiem „Reklamacje do Konkursu Miss Babeczki 2015” do dnia 15.01.2016, do godz. 16.00 r. O zachowaniu terminu składania reklamacji decyduje data i godzina dotarcia zgłoszenia reklamacyjnego do Organizatora.

2. Prawo złożenia reklamacji przysługuje jedynie uczestnikom Konkursu.

3. Pisemna reklamacja powinna zawierać imię i nazwisko osoby składającej reklamację oraz jej numer telefonu kontaktowego, jak również dokładny opis i wskazanie przyczyny reklamacji.

4. Reklamacje rozpatrywane są przez Organizatora w terminie 7 dni od dnia doręczenia Organizatorowi.

5. Organizator rozpatrywać będzie reklamacje Uczestników na podstawie niniejszego Regulaminu.

6. Decyzja Organizatora (podjęta po konsultacjach ze Sponsorami) w przedmiocie reklamacji jest ostateczna i wiążąca. Uczestnik o decyzji Organizatora zostanie powiadomiony drogą mailową w terminie 7 dni od daty rozpatrzenia reklamacji.

 

IX. Postanowienia końcowe

 

1. Każdy Uczestnik Konkursu przyjmuje do wiadomości i potwierdza, że:

1.1. Autor pracy ponosi pełną odpowiedzialność wobec Organizatora i osób trzecich
w przypadku, gdyby udostępniony przepis w formie pisemnej/fotograficznej narusza prawa, w szczególności prawa autorskie oraz dobra osobiste osób trzecich.

1.2. W przypadku naruszenia przez Uczestnika postanowień niniejszego Regulaminu, Organizator może wykluczyć go z udziału w Konkursie.

1.3. Każdy Uczestnik oświadcza i potwierdza, że akceptuje wszystkie warunki określone w niniejszym Regulaminie, m.in.:

  • wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie swoich danych osobowych wyłącznie dla potrzeb konkursu, zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133, poz. 833 z późn. zm.) Administratorem danych osobowych uczestników konkursu jest autorka bloga www.zyjezebyjesc.pl. Udostępnienie danych osobowych jest dobrowolne, jednak niezbędne do otrzymania nagrody lub zgłoszenia reklamacji w Konkursie. Organizator usunie informacje o zgromadzonych danych osobowych, po zakończeniu Konkursu i wysłaniu nagród lub w ciągu 30 dni od ich pozyskania

  • wpis zgłoszony do Konkursu został wykonany osobiście przez Uczestnika,

  • wpis zgłoszona do Konkursu nie narusza żadnych praw osób trzecich, w szczególności jakichkolwiek praw własności intelektualnej, w tym praw autorskich,

  • wpis zgłoszony do Konkursu nie zawiera żadnych treści sprzecznych z porządkiem publicznym i dobrymi obyczajami.

2. Wszystkie prace finałowe zgłoszone do Konkursu pozostaną w archiwum Organizatora.

3. W sprawach nieuregulowanych postanowieniami niniejszego Regulaminu stosuje się przepisy ustawy prawo autorskie i prawa pokrewne z dnia 04.02.1994 roku, kodeksu cywilnego oraz inne właściwe przepisy prawa polskiego.

4. Sprawy nie objęte niniejszym Regulaminem rozstrzyga Organizator. Decyzje Organizatora są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.

5. Organizator Konkursu nie ponosi odpowiedzialności za zmiany w harmonogramie Konkursu wynikłe z przyczyn od niego niezależnych.

6. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za podanie przez Uczestników niewłaściwych lub nieprawdziwych danych, uniemożliwiających przekazanie nagrody jak również za opóźnienia lub jakiekolwiek inne przeszkody w komunikacji z Uczestnikami wynikające z przyczyn niezależnych od Organizatora.

7. Wszelkie spory wynikłe z tytułu wykonania zobowiązań związanych z niniejszym Konkursem będą rozstrzygane przez Sąd właściwy według siedziby Organizatora.

8. Zasady prowadzenia Konkursu określa wyłącznie niniejszy Regulamin, wszelkie materiały promocyjno-reklamowe mają charakter wyłącznie informacyjny. Wizerunek nagród przedstawiony
w materiałach informacyjno-reklamowych może odbiegać od ich rzeczywistego wyglądu.

9. Organizator zastrzega sobie prawo wprowadzenia zmian niniejszego Regulaminu, jeżeli nie wpłynie to na pogorszenie warunków uczestnictwa w Konkursie, w szczególności Organizator zastrzega sobie prawo zmiany czasu trwania Konkursu.

10. Zmiany niniejszego Regulaminu zostaną doręczone Uczestnikom Konkursu poprzez umieszczenie ich na stronie www.zyjezebyjesc.pl z zakładce KONKURSY.

11. Treść niniejszego Regulaminu będzie udostępniona wszystkim potencjalnym Uczestnikom Konkursu na stronie Organizatora www.zyjezebyjesc.pl z zakładce KONKURSY.

12. Za całość spraw związanych z przygotowaniem i przebiegiem Konkursu odpowiedzialna jest autorka bloga - Agnieszka Topczewska-Pińczuk, e-mail: aga@zyjezebyjesc.pl

 

 

 

gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Konkurs, konkurs i po konkursie.
cytuj odpowiedz 18.07.2017, godz. 22:22

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 370090 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118815 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114704 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99827 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72608 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
4 5 30 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
11 5 30 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 10 min
Chłodnik w wersji fusion

Chłodnik w wersji fusion

My Little Food Safari
13 16 30 min
Sushi KETO

Sushi KETO

Barbara Strużyna
4 4 25 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Sałatka wiosenna buddha bowl

Sałatka wiosenna buddha bowl

FioletoweAparaty
12 9 25 min
Piegowate naleśniki

Piegowate naleśniki

Mariola
5 4 40 min
Owsianka błonnikowa

Owsianka błonnikowa

Barbara Strużyna
7 5 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet