Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl Nr 6 Jesień 2018
gotujwstylueko.plSzósty numer Jesień 2018 bezpłatnego kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl jest już dostępny w wybranych specjalistycznych sklepach ekologicznych.
DOSTĘPNY RÓWNIEŻ plik PDF (przycisk na dole strony)
W najnowszym numerze gotujwstylueko znajdziemy kilka ważnych informacji odnoście olejów i oliw. W jakiej temperaturze ich używać? Które nadają się do spożycia jedynie na surowo, a które można podgrzewać lub na nich smażyć? Watro zwrócić uwagę na masło ghee, które jest tutaj królem podgrzewania, bo można je wykorzystywać w temperaturze nawet 250 stopni Celsjusza.
Tłusta wojna dalej trwa: Cis kontra Trans, czyli co wybrać, margarynę naturalnie twardą czy wszechobecną margarynę konwencjonalną? Wyciągniemy w tej sprawie najpotężniejszy oręż.
Następnie poznamy alternatywy tak znienawidzonego przez większość z nas tranu. Czy wiesz, że w oleju z nasion chia zawartość kwasu Ω3 jest prawie trzy razy większa niż w tranie? To znakomita alternatywa dla każdego z nas – dzieci, rodziców, wegan, wegetarian. Oleje z wysoką zawartością omega 3 zadbają o naszą odporność w chłodne, wręcz zimne, jesienne dni. O tych i innych tajemnicach olejów dowiemy się na stronie 55.
Poza olejami, zimą możemy korzystać do woli z darów natury, takich jak jabłka, marchew lub soczewica. Choć to popularne owoce i warzywa, to pokażemy jak je wykorzystywać, wracając do tradycyjnych dań, w nowej odsłonie.
Powiemy też kilka słów o fermentacji. W każdej kulturze i kuchni kiszone produkty odgrywają ważną rolę. Choć tak od siebie są różne, pomagają przechować żywność, receptury są wykorzystywane od wieków. To czym zajadają się ludzie w jednym regionie świata wzbudza zaciekawienie albo niechęć w innym, łączy je jednak pozytywny wpływ na naszą florę bakteryjną.
Opiszemy również mniej znane produkty, które też warto włączyć do swojej diety. Niektóre ze względu na swoje wartości odżywcze jak, ashwagandha (adaptogen), ale również i smakowe: mąki o wysokiej zawartości białka lub witaminy K (Natto), topinambur (skarbnica inuliny – naturalny prebiotyk) lub płatki kasztanowe.
Oczywiście w kąciku kosmetycznym doradzimy jak nawilżyć, oczyścić i odżywić cerę naturalnymi, co najwyżej trzy składnikowymi maseczkami. Do ich przygotowania wszystko znajdziesz w szafce kuchennej!
Odwiedzimy eko producentów margaryn roślinnych, przepysznych past kanapkowych i batonów. Przyjdziemy podpatrzeć proces produkcji przetrzymanych w tubce smaków lata – przecierów z gruszką i jabłkiem oraz producentów herbat ekologicznych dla dzieci i dorosłych, które szczególnie przydają się na zbliżający się deszczowy okres.
Szczególnie polecamy artykuł o COCOA - z dużym poczuciem humoru właściciele opowiadają o walce jaką stoczyli, aby stać się znaczącym producentem jednej z najsmaczniejszych czekolad w wersji raw i wege.
Pod lupą mamy jeszcze kilka innych tematów, takich jak:
Uważaj na produkty bezglutenowe!
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach lub
Przygotuj własny krem orzechowy – mniam.
Możesz już obejrzeć lub ściągnąć PDF nr 6 jesień 2018 (przycisk poniżej zdjęcia)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.