Japońskie pudełko śniadaniowe
STOPKARodzaj posiłku: lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: grzyby
Składniki:
ocet ryżowy, lub jabłkowy - 25 ml
woda - 15 ml
cukier - 25 g
sól - szczypta
wina przyprawa mirin - 3-4 łyżki
papryka czerwona - 1 szt.
papryka słodka mielona - szczypta
sałata - trochę
dekoracja: czarna oliwka, marchewka, arkusz nori
Dodatkowe informacje:
Pudełko śniadaniowe z ryżem w zalewie słodko-kwaśnej. U mnie ze smażonymi brązowymi pieczarkami i czerwoną papryką. Propozycja na wesoło, podpatrzona na japońskiej stronie.Sposób przygotowania:
Mieszam unosząc widelcem do góry, nie uklepujemy, chcemy aby ryż był puszysty. Zostawiam do wystudzenia przykryty czystą ściereczką kuchenną.
Pieczarki pokrojone w paski dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę kroimy w kostkę (wycinamy i zostawiamy 2 małe kółka na rumieńce), dusimy z papryką słodką, solą i pieprzem.
Ryż przekładamy do pojemnika , 1/3 zostawiamy wolne na dodatki. Z arkusza nori wycinamy kształt włosów, lekko spryskujemy wodą i nakładamy na porcję ryżu w pojemniku. Z małych skrawków wycinamy usta i nos. Kwiatki wycinamy z plasterków marchewki, oczy z oliwek. Resztę pojemnika wypełniamy sałatą, pieczarkami i papryką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.