Wytrawne pierogi z serem i miętą
STOPKARodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąki pszennej (typ 500) - 50 dag
jajko - 1 szt.
ciepła woda - 1 szklanka
Nadzienie:
biały ser (półtłusty lub tłusty) - 75 dag
jajko - 1 szt.
Okrasa:
masło - kawałek
cebula - 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
listki mięty - kilka
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Ser zmielić, lub przecisnąć przez praskę, dodać jajko i posiekaną miętę, doprawić solą. Urywać po kawałku ciasto, cienko rozwałkować i wycinać krążki. Nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Na maśle poddusić posiekaną cebulkę z miętą i czosnkiem, polać pierogi.
Można podawać z kwaśną śmietaną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.