Bułeczki kwiaty
STOPKARodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 500 g
cukier - 65-70 g
drożdże - 30 g
letnie mleko - - 130 ml
roztopione masło - 50 g
Nadzienie dekoracja:
rodzynki - 4-5 łyżki
Dodatkowe informacje:
Razem z mężem uwielbiamy drożdżowe bułeczki. W formie kwiatowej fajnie wyglądają no i doskonale smakują.Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki wkruszyć drożdże, posypać odrobiną cukru, zalać 3 łyżkami lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna, ale zwarta. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1/2-1 godziny). Rodzynki moczymy w gorącej wodzie z aromatem rumowym, potem odcedzamy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, formujemy okrągłe placki na grubość około 1-1,5 cm. Każdy placek nacinamy 5 razy do 3/4 głębokości.
Na środek każdego placuszka kładziemy po 4 rodzynki i lekko dociskamy. Potem boki każdego nacięcia bierzemy pod spód i sklejamy. Placuszki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na 20 minut przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Potem przed wstawieniem do pieczenia każdy płatek możemy lekko naciąć tępą stroną noża. Bułki pieczemy w 180 C przez około 15-20 minut. Bułki można polukrować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.